Кламер БГ - Новини: 500 жертви при четири големи трагедии в Азия и Африка само за уикенда

500 жертви при четири големи трагедии в Азия и Африка само за уикенда

Свят

|
Пон, 31 Окт 2022г. 11:59ч.
500 жертви при четири големи трагедии в Азия и Африка само за уикенда

Сн. ЕПА/БГНЕС

Четири големи трагедии с много жертви белязаха този уикенд - природна стихия, рухване на мост, атентат и блъсканица взеха общо над 500 жертви в Азия и Африка за два дни, обобщават световните агенции

Президентът на Южна Корея Йон Сук-йол откри днес мемориал в памет на смъртоносната блъсканица по време на тържество за Хелоуин в южнокорейската столица Сеул. В тази трагедия жертвите са 154, като сред тях имало и най-малко 22 чужденци от 13 страни. Сред жертвите има граждани на Китай, Иран, Русия, САЩ, Австралия, Узбекистан, Виетнам, Казахстан, Австрия, Шри Ланка, Тайланд, Норвегия и Франция, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап. Загинали са най-малко четирима китайски граждани, съобщи агенция Синхуа, като се позова на китайското посолство в Сеул.

Трагедията се разигра в събота в популярния квартал Итауон, където има множество нощни заведения. Там на най-голямото парти за Хелоуин на открито в цяла Южна Корея от началото на пандемията досега се събрали 100 000 души. По все още неясна причина тълпата се втурнала по тясна и стръмна улица близо до хотел "Хамилтън" – едно от основните места за партита в Сеул. Оцелял разказа, че хората падали "като домино", блъскани и стъпквани от други.

Днес хора оставяха цветя на импровизиран мемориал близо до мястото на трагедията. В допълнение на него в центъра на Сеул бе издигнат огромен черен олтар в памет на жертвите, където държавният глава и съпругата му поставиха днес бели цветя. Много хора също дойдоха там, за да отдадат почит на жертвите.

А същевременно все повече критики се отправят към властите за пропуски при гарантиране на безопасността на хората на партито. Полицията призна, че е разположила на мястото едва 137 души в деня на партито, като по-голяма част от полицаите трябвало да следят за трафик на дрога, а не да се грижат за движението на човешкия поток.

Потребители на социални мрежи казват, че полицията напълно е пропуснала да упражни контрол върху празнуващата тълпа. Така огромен брой хора се струпали около метростанцията в квартала и уличките, в които е станала смъртоносната блъсканица. Ранените в тази трагедия са над 150, като от тях най-малко 33 души са в критично състояние.

Пак в Азия ден по-късно най-малко 132 души загинаха при рухването на пешеходен висящия мост в индийския щат Гуджарат. Съоръжението се срути и рухна в река Мачу в град Морби, докато на моста е имало около 150 души, а в околностите му още около 400 души, събрали се там, за да отбележат религиозен празник. Според властите повечето от жертвите са били жени и деца. Оказана е била помощ на 130 пострадали от рухването на моста, като от тях 15 са били откарани в местни болници.

Висящият мост, който се срути, е бил дълъг 233 метра и е бил изграден през 1880 г. с материали, внесени от Англия. Той е бил в последните седем месеца в ремонт и в сряда е бил отворен отново за преминаване, но не е имало издаден сертификат, че след ремонта мостът е безопасен.

Сега властите използват водолази и военни в издирването на жертвите и планират да спрат подаването на вода от съседен язовир и да изпомпват водата в реката, за да ускорят издирването на телата.

Отново в Азия, във Филипините тропическата буря "Налге" вилня през уикенда, причини катастрофални наводнения и свлачища и отне живота на 98 души, а 63 са безследно изчезнали, съобщи днес националната служба за борба с природните бедствия, цитирана от ДПА.

Ранените са 69. Над 1,8 млн. души са били засегнати от последствията на бедствието. От тях над 912 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си. Повече от 213 700 души са настанени в евакуационни центрове.

В Африка, в събота в столицата на Сомалия Могадишу, най-малко 100 души загинаха при двоен атентат с коли бомби, за който отговорност пое ислямистката групировка "Аш Шабаб". Ранените са над 300. Двете коли с експлозиви са избухнали в рамките на няколко минути. Нанесени са големи щети на околните сгради.

Нападението бе извършено на оживена пътна артерия в столицата. На мястото на трагедията дойде президентът на страната Хасан Шейх Мохамед.

Атентатът бе извършен на същото кръстовище, където на 14 октомври 2017 г. в атентат с камион-бомба бяха убити 512 души - най-смъртоносното нападение в Сомалия.

mediapool.bg