Кламер БГ - Новини: Македонският премиер не очаква предсрочни избори

Македонският премиер не очаква предсрочни избори

Свят

|
Пон, 31 Окт 2022г. 16:30ч.
Македонският премиер не очаква предсрочни избори

Димитър Ковачевски, сн. БГНЕС

"Цялата енергия на властите в Република Северна Македония трябва да бъде насочена към справяне с кризата и най-бързото приключване на процеса на скрининга на ЕС, а предсрочни избори не са нужни, особено в условията на икономическа и енергийна криза. Изборите ще бъдат редовни, през 2024 г"., за пореден път посочи премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в Делчево, където присъстваше на старта на строителството на пречиствателна станция.

Коментарът на Ковачевски бе в отговор на изявление на коалиционния партньор на управляващата СДСМ и председател на Демократичен съюз Павле Траянов, който в интервю за "Фокус", публикувано преди дни, каза, че ако в парламента на страната се съберат 60 депутати, той ще бъде 61-вият, който ще гласува "за предсрочни избори през май следващата година".

"Предсрочните избори биха били в услуга и за СДСМ, и за Ковачевски, за да придобият легитимност. Защото една от основните атаки на политически опоненти и критици е, че не е спечелил избори. Засега сред СДСМ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) няма особено настроение за предсрочни избори. Но ще видим дали ситуацията ще наложи все пак те да бъдат проведени", каза Траянов, цитиран от БТА.

Демократичния съюз е коалиционен партньор на СДСМ, с един депутат в парламента - самият Траянов, който беше против т.нар. френско предложение за преговорна рамка на страната.

За предсрочни избори настояват от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

mediapool.bg