Кламер БГ - Новини: 50 държави се договарят за оръжейните доставки за Украйна

50 държави се договарят за оръжейните доставки за Украйна

Свят

|
Вт, 14 Юни 2022г. 22:36ч.
50 държави се договарят за оръжейните доставки за Украйна

Снимка: Архив

В сряда в Брюксел ще се проведе третата среща на контактната група за оръжейните доставки за Украйна с участието на близо 50 държави, за да се разбере каква допълнителна помощ може да бъде предоставена, обяви на брифинг в Брюксел постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"САЩ възнамеряват да изслушат Украйна и да обсъдят каква друга помощ може да й окаже НАТО. За тази цел САЩ ще проведат тук в сряда трета среща на контактната група за доставки на оръжие за Украйна с близо 50 държави", каза тя. Срещата ще се проведе преди планираната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел на 15-16 юни.

Страните от НАТО се опитват да се приспособят към исканията на Киев за допълнителни доставки на оръжие, които непрекъснато се променят, заяви посланикът на САЩ в алианса.

"Почти всеки ден чуваме директно от тях (украинското ръководство - бел. ред.) за техните нужди, от които те смятат, че се нуждаят", каза тя. "Списъкът се променя. В началото се фокусирахме върху оборудване за противовъздушна отбрана, след това ставаше дума за боеприпаси, имаше момент, в който говорихме за брегова отбрана, говорихме за тежка ракетна артилерия, после разговорът се измести към бронираните превозни средства", се казва в публикацията, като се подчертава, че САЩ работят с партньорите си, за да "доставят оръжия възможно най-бързо".

Междувременно зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че страната е получила от Запада само 10% от поисканите от нея оръжия.

"Възможностите на Русия в областта на оръжията и броя на войските са много по-големи. Колкото и усилия да полага Украйна, колкото и професионална да е армията ни, ние не можем да спечелим тази война без помощта на западните партньори", твърди Маляр. "От това, което Украйна е декларирала, от това, от което се нуждаем, днес разполагаме само на 10%", заяви украинският заместник-министър на отбраната.

Според нея украинските военни не разполагат с достатъчно оръжия, за да се противопоставят на руската армия. Маляр заяви, че украинските въоръжени сили използват 5-6000 артилерийски снаряда на ден, докато руските въоръжени сили, по нейни оценки, използват 10 пъти повече.

mediapool.bg