Кламер БГ - Новини: Маймунската шарка ще бъде прекръстена, обяви СЗО

Маймунската шарка ще бъде прекръстена, обяви СЗО

Свят

|
Ср, 15 Юни 2022г. 12:38ч.
Маймунската шарка ще бъде прекръстена, обяви СЗО

Маймунската шарка ще бъде прекръстена, обяви СЗО

Световната здравна организация обяви, че работи с експерти по ново наименование на маймунската шарка, съобщи BBC.

Новината идва, след като повече от 30 учени се обявиха миналата седмица за "спешната нужда от недискриминационно и нестигматизиращо" име за вируса и болестта, която причинява.

Продължаващото споменаване на вируса като африкански е едновременно неточно и дискриминационно, заявиха те.

Около 1600 случая на заболяването са регистрирани в световен мащаб през последните седмици.

Докато в страни, където маймунската шарка вече е била ендемична, са съобщени 72 смъртни случая, нито един не е регистриран в новозасегнатите 32 страни.

Световната здравна организация обяви, че ще проведе спешна среща следващата седмица, за да определи дали да се класифицира епидемията като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение - най-високата тревога, която агенцията на ООН може да издаде.

Единствените други заболявания, за които това се е случвало в миналото, са свинският грип, полиомиелит, Ебола, Зика и Covid.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус коментира, че епидемията от маймунска шарка е необичайна и тревожна.

Затова е решил следващата седмица да свика комисията по спешни случаи съгласно международните здравни разпоредби, за да се вземе решение дали тя представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

mediapool.bg