Кламер БГ - Новини: 5+1 български изисквания. Скопие готви отговор до дни

5+1 български изисквания. Скопие готви отговор до дни

Свят

|
Пон, 29 Ноем 2021г. 14:33ч.
5+1 български изисквания. Скопие готви отговор до дни

Буяр Османи

Скопие "работи интензивно" по дефинирането на конкретен отговор към София за възможното подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС.

Македонският външен министър Буяр Осман каза, че се очаква "тези дни да бъде даден отговор на тези предложения, който ще бъде основата за следващия кръг от преговори".

Според него самото обявяване на сформирането на правителство в България ще улесни процеса на преодоляване на отворените въпроси, съобщи "ТВ 21".

"Очакваме определени конкретни стъпки през следващите дни по отношение на обмена на предложения, чакаме среща между експертите от двете министерства, за да се срещнат и евентуално да сближим тези възгледи с възможности за намиране на решение. Ако разбираме тежестта на момента, 14 дни са напълно достатъчни въз основа на това, което направихме досега, за да постигнем споразумение“, каза Буяр Османи.

Скопие продължава да се надява, че е възможно България да промени позицията си и да одобри преговорната рамка за ЕС до края на годината, въпреки че София на няколко пъти потвърди, че това няма да стане. Въпреки че спечелилата изборите партия "Продължаваме промяната" заговори за нов подход към македонския въпрос, четирите партии, които преговарят за съставянето на правителство, се разбраха да се следва досегашната българска позиция, изпълнена с червени линии.

Протоколът "5+1" се обсъжда от месеци, като целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година ангажименти.

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Засега управляващите в Скопие не показаха, че са готови да изпълнят българските условия, а европейските страни засега не желаят да ги включат в преговорната рамка на Северна Македония, тъй като имат резерви към вкарването на двустранни проблеми на европейско ниво.

Скопие се надява България да се съобрази със силния натиск от ЕК, САЩ и някои европейски държави и да преразгледа позицията си, но към момента няма подобни сигнали. Напротив, има индикации че тази позиция ще се запази и при новото правителство около "Продължаваме промяната".

Председателят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски смята, че ще се стигне до решение в ущърб на македонските интереси.

"Тъй като не знаят как да решат всичко това, единственият начин за тях е – дайте ни един лист да подпишем някакъв договор, а този договор, чухме от новото парламентарно мнозинство в източната ни съседка, на практика трябва да съдържа "части или всички изречения или глави, които са част от приетата от българския парламент резолюция, която отрича македонската идентичност“, каза Християн Мицкоски.

Не е много вероятно обаче и Скопие бързо да склони за подписването на нов документ, като се има предвид силният натиск върху управляващите там.

mediapool.bg