Кламер БГ - Новини: Преговорите за иранската ядрена сделка се подновиха на фона на скромни очаквания

Преговорите за иранската ядрена сделка се подновиха на фона на скромни очаквания

Свят

|
Пон, 29 Ноем 2021г. 17:47ч.
Преговорите за иранската ядрена сделка се подновиха на фона на скромни очаквания

Сн. ЕПА/БГНЕС

Преговорите за спасяване на международното ядрено споразумение с Иран от 2015 г. бяха подновени днес във Виена след петмесечно прекъсване, съобщи в Туитър говорителят на делегацията на Европейския съюз на разговорите Енрике Мора, цитиран от Франс прес.

Ядрената сделка предлага на Техеран отмяна на част от санкциите, задушаващи икономиката му, в замяна на драстично ограничаване на ядрената му програма, поставена под строг контрол на ООН. Споразумението обаче се разпадна след решението през 2018 г. на САЩ да се оттеглят от него.

Останалите страни, подписали Съвместен всеобхватен план за действие (както официално се нарича ядрената сделка), Иран, Русия, Китай Франция, Германия и Великобритания, се събраха в двореца "Кобург" - луксозен хотел във Виена, предаде Асошиейтед прес.

Срещата, предшествана от поредица двустранни разговори, започна малко след 15:00 ч. местно време в двореца "Кобург", където преди шест години споразумението бе подписано, написа в Туитър представителят на Европейския съюз, който наблюдава процеса.

САЩ не участват пряко в преговорите. Американският президент Джо Байдън дава сигнали, че иска да се върне в сделката. Американска делегация, водена от специалния пратеник за Иран Робърт Мали, участва в преговорите непряко, а дипломати от други страни действат като посредници.

Руският главен преговарящ Михаил Улянов каза, че вчера е провел "полезни" неофициални консултации с представители на Иран и Китай. По думите му тези срещи са били насочени към "по-добро разбиране /.../ на обновената преговорна позиция на Иран".

Представителят на ЕС Енрике Мора, който председателства разговорите, съобщи също за "интензивна подготвителна работа" преди самите преговори.

За първи път на преговорите пристига делегация, назначена от новия твърдолинеен ирански президент Ебрахим Раиси, отбелязва Ройтерс. Техеран отправи максималистични искания САЩ да размразят 10 млрд. долара ирански авоари като първоначален жест на добра воля - твърда позиция, която може да загатне за възприетата линия по време на преговорите.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде заяви днес, че САЩ "могат да получат билет да се върнат в залата" на ядрените преговори, ако се съгласят на "реално вдигане на санкциите". Той разкритикува също общата позиция на външните министри на Великобритания и Израел - Лиз Тръс и Яир Лапид, които обещаха "да работят денонощно, за да предотвратят сдобиването на Иран с ядрено оръжие".

Съединените щати далеч не гледат тъй оптимистично, както през пролетта, на шансовете да спасят ядрената сделка с Техеран. Но в случай на неуспех възможностите им да попречат на иранците да се сдобият с атомна бомба не са големи, отбелязва Франс прес.

"Възможно е бързо да стигнем до разбирателство", увери в сряда американската дипломация. Но пратеникът на САЩ за Иран Роб Мали смята, че поведението на иранците "не вещае нищо добро за преговорите". САЩ ги упрекват, че са протакали нещата с все по-радикални искания, а същевременно са напредвали в ядрената сфера и може би - към атомните оръжия.

Ако след подновяването на преговорите САЩ скоро решат, че Иран само печели време, Вашингтон ще обмисли "дипломатически и други средства", за да парира ядрените му амбиции, предупреди Роб Мали.

Спомената бе и възможността за "временно споразумение", което да замрази най-проблемните дейности на Иран срещу частично вдигане на санкциите, но републиканците, а и някои демократи в САЩ може да съзрат тук твърде щедра отстъпка в полза на иранците.

Обвинявана в слабост от привържениците на силов подход, администрацията на Байдън повиши тон и предупреди през октомври, че "всички опции са на масата" с оглед Иран да бъде възпрепятстван да стане ядрена сила.

Бившият дипломат Денис Рос настоя междувременно в печата, че "заплахата от военна ескалация трябва да е на масата, за да се възобнови ядреното споразумение".

Но силата "няма да реши проблема", тъй като "опитът сочи, че Иран отговаря на натиска с повече натиск", смята анализаторката Сюзън ДиМаджо.

mediapool.bg