Кламер БГ - Новини: 4500 ученици участваха в състезанието за правопис "Пазим езика си"

4500 ученици участваха в състезанието за правопис "Пазим езика си"

България

|
Пон, 22 Апр 2019г. 12:58ч.
4500 ученици участваха в състезанието за правопис "Пазим езика си"

Деца от почти всички области на страната се включиха в състезанието по правопис "Пазим езика си". В първия кръг на надпреварата на 20 април участваха 4500 ученици от 27 области на страната.

Състезанието е за ученици от V и VI клас, които трябваше да покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на българския език.

"Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив", съобщиха организаторите.

"Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването - "Пазим езика си" е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи“, каза съпругата на президента Румен Радев - Десислава, която е и председател на сдружението.

Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на "Живата вода на България".

Вторият кръг ще е в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 11 май. За него ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

Това е второто издание на състезанието. Тази година то е подкрепено от всички университети в България, в които се изучава специалността "Българска филология", както и от Българската академия на науките. Логистичен партньор е Министерството на образованието и науката.

Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици, обясняват от "Живата вода на България".

mediapool.bg