Кламер БГ - Новини: "Зелените" вече се казват "Зелено движение"

"Зелените" вече се казват "Зелено движение"

България

|
Пон, 22 Апр 2019г. 13:23ч.
"Зелените" вече се казват "Зелено движение"

Партия "Зелените", която участва в коалицията "Демократична България", вече има ново име – "Зелено движение". До това се стигна заради решение на Върховния касационен съд (ВКС) от края на март.

В неделя се е провело Национално събрание на партията, където е било решено тя вече да се казва "Зелено движение". Съдебното решение стана причина да не се вписва името на партията в бюлетината за предстоящите евроизбори, въпреки че участва в "Демократична България".

Докато партията се подготвяше да смени името, коалицията се регистрира в Централната избирателна коалиция за участие в изборите, а преди два дни регистрира и листата си, в която са включени и представители на "Зелено движение".

Водач е зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. Второто място в листата е за предложения от "Да, България" Стефан Тафров. Първият кандидат на "Зелените" ще е на трето място в общата листа. В в нея от тази партия са и Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация).

Мотивът за решението на ВКС беше, че преди "Зелените" ссъ същото име се е регистрирала друга партия.

"За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент, и то в момент, когато "Зелените", като част от обединението "Демократична България", имаме всички шансове да се превърнем в реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво", казаха от партията след излизането на решението на ВКС.

Тогава от съда подчертаха, че в България "има над 100 регистрирани партии, често с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази и това не е проблем за съда, съответно за тяхното съществуване и явяване на избори".

mediapool.bg