Кламер БГ - Новини: 400 горски дебнат да не влизат прасета от Румъния

400 горски дебнат да не влизат прасета от Румъния

България

|
Пет, 27 Юли 2018г. 14:42ч.
400 горски дебнат да не влизат прасета от Румъния

Четиристотин патрулни двойки са изпратени на сухопътната ни граница с Румъния да спират навлизането на чумата по свинете, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в петък при откриването в град Бяла на нов православен храм "Свети Пантелеймон“. Той каза, че са изпратени и полицаи в борбата с болестта.

От земеделското министерство уточниха пред Mediapool, че на границата с Румъния има 400 служители на горската агенция от цялата страна, които да участват в изграждането на бодливата ограда, която трябва да попречи на дивите прасето от Румъния да влизат у нас.

Над 400 са вече огнищата на зараза в северната ни съседка, най-близките са само на 60 км от Силистра. Оградата ще защитава 133 000 метра от сухопътната ни граница и на горските, командировани да я строят, е наредено да приключат с това до понеделник.

Докато тече опасването на границата с бодлива тел, горските правят постоянни обходи, включително нощни, за да не допускат влизане на диви свине от румънска територия у нас. Те дори имат право да застрелват животните, преминаващи все още необезопасената граница, казаха от ведомството

За вземане на мерки срещу африканската чума по свинете в началото на юли правителството спешно отпусна 4.5 млн. лв. на земеделското министерство. Парите са за засилване на граничния контрол при влизането на живи животни у нас и багажа на пътниците, отстрел на диви прасета, за да се намали популацията им, тъй като те са приносителите на заразата, както и затягане на биоконтрола във свинефермите и провеждане на лабораторен контрол при животните. Средствата ще се харчат по различни програми и изпълнението им ще се отчете през декември.

Как върви изпълнението на мерките срещу чумата ще провери агроминистърът Румен Порожанов в събота, в Шабла, където ще се включи в работата на създадения там щаб за борба със заразата.

Все още не е категорично установен източникът на инфекцията, но проучванията продължават, каза междувременно в парламента Порожанов в отговор на въпрос установена ли е причината за чумата по дребните преживни животни в Странджанско.

"Предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса“, обясни той. "Налице е неспазване на мерките биосигурност в животновъдните обекти на страната от страна на собствениците“, каза още министърът.

"Законодателството при издаване на заповеди е спазено. Много ясно в закона е дадено разграничението кога министърът на земеделието, съвместно с министъра на вътрешните работи подписва и кога се издават индивидуални заповеди от директора на БАБХ“, обясни Порожанов и допълни, че не би следвало да се създава внушение по тази тема.

"През юни тази година за първи път в България и ЕС се потвърди болестта чума по дребните преживни животни в непосредствена близост до турската граница“, припомни земеделският министър. "Политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата по дребните преживни животни“, добави Порожанов.

mediapool.bg