Кламер БГ - Новини: 4 милиона сваляния за седмица на японското мобилно приложение за Covid-19

4 милиона сваляния за седмица на японското мобилно приложение за Covid-19

Коронавирус

|
Пет, 26 Юни 2020г. 12:28ч.
4 милиона сваляния за седмица на японското мобилно приложение за Covid-19

Японското мобилно приложение за проследяване на контактните на хора с Covid -19 е свалено над 4 милиона пъти, откакто заработи преди седмица. На този фон правителството в Токио се опитва да предотврати втора вълна на инфекциите в момент, когато икономиката и училищата отново са отворени, предаде Ройтерс.

Ясуюки Сахара, представител на японското министерство на здравеопазването, заяви, че макар и да не е поставяна някаква конкретна цел за броя на свалянията, желанието на здравните власти е "колкото се може повече хора да ползват това приложение".

Приложения като това може и да помогнат за спиране на епидемия, но за целта трябва да ги ползва поне 60 процента от населението, показва изследване на Университета в Оксфорд.

Юки Фурусе, преподавател в Университета в Киото, заяви, че въпросът дали потребителите на дадено приложение наистина трябва да бъдат толкова голям процент, е дискусионен, но по думите му "колкото повече хора използват приложението, толкова по-ефективно ще бъде то за противодействието на епидемията".

В края на май Япония отмени въведеното извънредно положение. Тя се справи с епидемията по-добре, отколкото повечето развити страни, с общ брой на инфекциите от около 18 000 и 969 смъртни случая, отбелязва Ройтерс.

Приложението беше кръстено "Кокоа". Името идва от Contact-Confirming Application (Приложение за потвърждаване на контактни лица). Разработено е от Майкрософт и е достъпно за устройствата на Епъл Айфон, както и за мобилни телефони, работещи със софтуера Андроид на Гугъл.

То използва блутут сигнали, които засичат контакти с околните потребители на приложението, продължили 15 минути или повече. Ако след това даден потребител даде положителен тест за коронавирус, контактувалите с него могат да бъдат проследени и уведомени чрез програмата.

Редица други страни също представиха подобни приложения, сред тях са Австралия, Малайзия, Великобритания, Индия, Германия и Италия.

mediapool.bg