Кламер БГ - Новини: Берлин проучва дали може да подведе под съдебна отговорност кланицата в Гютерсло

Берлин проучва дали може да подведе под съдебна отговорност кланицата в Гютерсло

Коронавирус

|
Пет, 26 Юни 2020г. 16:06ч.
Берлин проучва дали може да подведе под съдебна отговорност кланицата в Гютерсло

Германските власти проверяват дали кланицата "Тьонис" в Гютерсло, където над 1500 души се заразиха с коронавируса, може да бъде подведена под съдебна отговорност, предаде ДПА.

"В момента подробно проучваме дали компанията е нарушила правилата и ако да, кои, и как може да й се потърси отговорност", каза Армин Лашет, премиер на провинцията Северен Рейн-Вестфалия, където се намира кланицата.

Избухналата епидемия в кланицата принуди Лашет да карантинира два окръга с общо население около 670 000 души. Това беше особено голям удар за Лашет, който е един от най-настоятелните премиери на провинции да се облекчат наложените заради коронавируса ограничения.

Новата карантина е в сила до вторник. До момента масовото тестване показва, че повечето заразени са работници в кланицата, тоест вирусът може да не е плъзнал сред цялата местна общност.

Лашет отхвърли обвиненията, че провинциалното правителство е позволило на кланицата да работи, без да спазва правилата за безопасност, и отбеляза, че правителството му се е опитало да въведе по-строги ограничения, не не е получило достатъчно гласове в провинциалния парламент.

През последните 24 часа в Германия са установени 477 нови заразени, с което общият им брой става 192 556 души. Още 21 души са починали, а общият брой на смъртните случаи в Германия на хора, заразени с коронавируса, достигна 8948.

Прояви на дискриминация

Проявите на дискриминация към жителите на двата германски окръга, които отново бяха поставени под карантина заради появата на нови огнища на зараза с коронавирус, са напълно недопустими, заяви говорителят на канцлерката Ангела Меркел, цитиран от Франс прес.

"Това, че хора в Гютерсло и Варендорф понякога са обиждани или колите им биват надрасквани, е, разбира се, напълно недопустимо и е отблъскващо поведение", заяви Щефен Зайберт.

"Трябва да проявяваме уважение и състрадание едни към други, особено в трудни ситуации", добави той и отбеляза, че всеки може внезапно да се озове в огнище на Covid-19.

Няколко германски провинции все пак решиха да не приемат хора от двата карантинирани окръга, ако те решат да прекарат почивката си на тяхна територия.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет посъветва хората, които искат да пътуват из Германия, да се тестват, за да докажат, че не са носители на вируса.

"Обаче не е нормално жителите на Гютерсло да бъдат така открито заклеймявани", изрази съжаление той.

mediapool.bg