Кламер БГ - Новини: 230 души остават без работа ако отварят зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас

230 души остават без работа ако отварят зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас

България

|
Пон, 14 Юли 2014г. 08:19ч.
230 души остават без работа ако отварят зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас

pristanishte-burgas-zapad

Над 230 души от „Пристанище Бургас” ЕАД остават на улицата ако държавата реши да отвори Зоната за обществен достъп на порта за граждани и туристи. В края на миналата седмица работници и представители на двата синдиката в държавното дружество излязоха пред административната сграда за изразят своя протест срещу свободния достъп до Морска гара.

Ако това се случи, най-възловите корабни места, от 1-во до 4-то, ще преминат към Община Бургас. Така пристанището е обречено на фалит, пише Флагман.

Натискът за отварянето на порта към морето дойде от новосформирал се Инициативен комитет, след като се разбра, че атракционните корабчета към остров Света Анастасия не могат да потеглят от Мостика при лошо време, а единствения вариант е от държавното пристанище. 13 400 бургазлии се застъпиха да бъде отворена Зоната за обществен достъп до пристанище Бургас, а подписката им връчена на 3 юли на кмета Димитър Николов. Идеята бе подкрепена и от областния управител Павел Маринов.

„Ще създадем инициативен комитет от 230 души, всеки от които ще събере минимум по 60 подписа. Защото не искаме да се разруши това пристанище, което движи икономиката на Южна България”, каза пред журналисти лидерът на Синдиката на пристанищните работници Сергей Янков.

Според него се съсипва работеща икономика заради 3 месеца разходки в морето. Пристанище Бургас има подписани договори с контрагенти до края на годината. Тук преминават високо габаритните товари на „Лукойл”. Ако се затворят от първо до 4-то корабно място, ще спечели единствено порта във Варна.
„Ние почистваме преди всеки голям пасажерски кораб. Нито един турист не се е оплакал от мръсотия”, обясниха работници.

1-во и 2-ро корабно място са с най-голяма дълбочина на газене на корабите – 10 м.
„Ако ни ги вземат пристанището фалира, от него остана съвсем малко”, каза Сергей Янков.
„Да има такава зона, да идват хората, но като си изкарат пропуски от гранична полиция”, заяви още Янков.

Maritime.bg – България