Кламер БГ - Новини: 23-ма нелегални мигранти от Пакистан и Афганистан са задържани в Ивайловградско

23-ма нелегални мигранти от Пакистан и Афганистан са задържани в Ивайловградско

България

|
Нед, 03 Юни 2018г. 14:44ч.
23-ма нелегални мигранти от Пакистан и Афганистан са задържани в Ивайловградско

Групата от 23-ма нелегални имигранти от Пакистан и Афганистан е задържана в събота в рамките на специализиирана полицейска операция на българо-гръцката граница, съобщиха от "Гранична полиция".

Мигрантите са били укрити в професионално изграден тайник в ТИР, заяви на брифинг на граничния пункт "Капитан Петко войвода" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

"Този камион с наши регистрация и шофьор бе спрян на пътя Ивайловград - Любимец в рамките на акцията, като при инспекцията бяха открити признаци, че в камиона може да има укрити хора", посочи Кичиков. Товарният автомобил е отведен за щателна проверка на ГКПП "Капитан Петко войвода", където в превозното средство след пролъчване с ренгенова апаратура и физическа проверка са установени 23 лица.

"Категорично бе установено, че те са преминали през "зелената граница" пеша от Гърция у нас", допълни Кичиков.

По думите му мигрантите, които са само мъже, са били натоварени в камиона в зоната за отговорност на граничния полицейски участък Ивайловград.

При извършените беседи с нелегалните е станало ясно, че всички те са си платили, за да стигнат до Франция. Те твърдели, че на турска територия, преди да преминат също нелегално в Гърция, са имали водач. Някои споделили, че са платили по 1600 евро на каналджия.

Превеждането през нашата граница е било организирано. Мигрантите са качени на транспорта близо до браздата и настанени в изключително тясно помещение под тавана на товарния отсек, посочи още главен комисар Кичиков. Отворът е може би към 50 сантиметра, можете сами да си представите в какво състояние са били транспортирани хората, добави той. Иначе каросерията била празна.

Специализираната операция на българско-гръцката граница бе започната след анализ на ситуацията в Гърция, подчерта директорът на "Гранична полиция". По думите му тя се провежда със сили и средства на "Гранична полиция" и включва засилени проверки на превозните средства, които минават през граничната зона.

Образувано е досъдебно производство за нелагално преминаване на границата, съобщи изпълняващият длъжността районен прокурор на Свиленград Мария Кирилова.

Тя допълни, че шофьорът на камиона, който е от Хасково, е задържан за 24 часа, като предстои да му бъде повдигнато обвинение и срокът за задържане да бъде удължен на 72 часа. Засега той не давал обяснения.

Има задържано и второ лице, което е действало като помагач на предполагаемия трафикант, информира още Кирилова.

mediapool.bg