Кламер БГ - Новини: 22,5 години затвор за убийството на Джордж Флойд получи бивш полицай

22,5 години затвор за убийството на Джордж Флойд получи бивш полицай

Свят

|
Съб, 26 Юни 2021г. 08:34ч.
22,5 години затвор за убийството на Джордж Флойд получи бивш полицай

22,5 години затвор за убийството на Джордж Флойд получи бивш полицай

На 22,5 години затвор за убийството на чернокожия Джордж Флойд бе осъден бившият полицай Дерек Шовин. Флойд почина при арест на 25 май миналата година. В продължение на над 8 минути полицаят притискаше врата на Флойд с коляното си и не се отмести въпреки че арестантът на няколко пъти каза, че не може да диша. Мъжът бе арестуван по подозрение, че е използвал фалшива банкнота. Убийството на Флойд предизвика масови протести и безредици на много места в САЩ.

В съдебното решение се посочва, че Флойд е станал жертва на особена жестокост. Пред съда Шовин изказа съболезнования на близките на починалия. Защитната теза на бившия полицай бе, че той е приложил стандартна процедура при задържане.

Присъдата на Шовин предизвика различни реакции. Президентът Джо Байдън заяви, че "изглежда подходяща". Близки на загиналия Флойд обаче бяха разочаровани и казаха, че са очаквали доживотно наказание.

"Какво послание изпращаме? Че можеш да убиеш човек хладнокръвно само ще те ударят през ръцете?", заяви Брандът Уилиямс, племенник на Флойд.

Очаква се защитата на Шовин да обжалва присъдата.

mediapool.bg