Кламер БГ - Новини: Великобритания: Как секретни документи са се озовали хвърлени край автобусна спирка

Великобритания: Как секретни документи са се озовали хвърлени край автобусна спирка

Свят

|
Нед, 27 Юни 2021г. 13:41ч.
Великобритания: Как секретни документи са се озовали хвърлени край автобусна спирка

Корабът Дифендър

Британското министерство на отбраната е започнало разследване, след като секретни документи бяха открити от гражданин захвърлени в района на автобусна спирка, предадоха световните агенции. Някои от документите са засягали и преминаването неотдавна на кораб на британските кралски военноморски сили край Крим.

Според Би Би Си класифицираните документи са наброявали петдесетина страници и са включвали имейли и презентации на Пауър пойнт. Те били намерени миналия вторник зад автобусна спирка в Кент в Южна Англия. Документите били намокрени и на купчина. В някои от тях се говорело за британското военно присъствие в Афганистан след изтеглянето оттам на международните сили. Други били за евентуалната реакция на Русия на преминаването в сряда на кораба "Дифендър" в Черно море, край бреговете на Крим.

Руската армия твърди, че е стреляла предупредително по британския ескадрен миноносец. Британското правителство опровергава тази версия и казва, че е ставало дума за руски учения, при които се е стреляло, и за мирно преминаване на кораб в украински териториални води.

Според намерените документи обаче британските военни са разглеждали и евентуална агресивна реакция от страна на Русия срещу британския военен кораб.

mediapool.bg