Кламер БГ - Новини: 19 нежелани реакции само от едната ваксина са регистрирани досега

19 нежелани реакции само от едната ваксина са регистрирани досега

Коронавирус

|
Пет, 15 Ян 2021г. 19:41ч.
19 нежелани реакции само от едната ваксина са регистрирани досега

19 нежелани лекарствени реакции са били регистрирани до петък, 15 януари, в Изпълнителната агенция по лекарствата при ваксинирани общо около 18 000 души, съобщи за Mediapool директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

Нито еднa от тях не е сериозна и всичките са били регистрирани при ваксината на Pfizer/BioNTech. Засега няма регистрирани нежелани реакции при ваксината на Moderna, която започна да се прилага на 14 януари.

Всички регистрирани странични реакции са описани в кратката характеристика на продукта. "Най-често се съобщава за болка, зачервяване и подуване на мястото на приложение на ваксината. Също така болки в ставите, мускулите, умора", обясни Кирилов.

"Принципно процедурата е свързана с процес на валидиране от страна на агенцията и се подава и в европейската база данни", допълни той. Всички докладвани нежелани реакции са съобщени от медицинските специалисти, които поставят ваксините.

Относно предстоящата масова ваксинация при личните лекари, Кирилов каза, че е създадена организация те да могат да реагират своевременно при настъпване на нежелани реакции.

"Това е стандартна процедура при всички ваксинационни програми. Личните лекари имат сериозен опит и подготовка. Темата е дискутирана, общопрактикуващите лекари са запознати и е създадена организация да реагират", допълни той.

mediapool.bg