Кламер БГ - Новини: 15-годишен донор даде шанс за живот на петима нуждаещи се от трансплантация

15-годишен донор даде шанс за живот на петима нуждаещи се от трансплантация

България

|
Четв, 29 Юли 2021г. 14:44ч.
15-годишен донор даде шанс за живот на петима нуждаещи се от трансплантация

15-годишен донор даде шанс за живот на петима нуждаещи се от трансплантация

15-годишно момче в мозъчна смърт е станало донор на петима души, нуждаещи се от трансплантация на органи. Донорската ситуация е била релизирана на 27 юли от екипа на университетската болница в Пловдив "Свети Георги".

Черният дроб е получил 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Била му е извършена успешна чернодробна трансплантация от екип на Военномедицинска академия (ВМА). Екип на "Александровска" е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в пловдивската болнница "Свети Георги" от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.

От началото на годината досега 7 души са станали трупни донори у нас. От трупен донор са направени 9 бъбречни, 6 чернодробни и една сърдечна трансплантация. Има и 11 трансплантации на бъбрек от жив донор.

mediapool.bg