Кламер БГ - Новини: Илияна Йотова: Президентът е готов веднага да даде мандат, ако ИТН представи кандидат за премиер

Илияна Йотова: Президентът е готов веднага да даде мандат, ако ИТН представи кандидат за премиер

България

|
Четв, 29 Юли 2021г. 16:30ч.
Илияна Йотова: Президентът е готов веднага да даде мандат, ако ИТН представи кандидат за премиер

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев е готов още утре да връчи мандат за правителство на партия "Има такъв народ" (ИТН), ако тя представи кандидат за премиер, каза вицепрезидентката Илияна Йотова в четвъртък.

Според Йотова вече е време да се разбере дали партията е готова с името на кандидата:

"Защото той трябва да дойде и на него да му бъде връчен този мандат. Толерансът вече беше даден достатъчно много дни. Нашето мнение е, че България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство", каза Йотова.

Румен Радев на няколко пъти каза, че ще даде възможност на партиите да се разберат за формулата на следващото управление и няма да бърза с даването на първия мандат за формиране на правителство.

Преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" (ИТН) обаче са пред провал и новите избори изглеждат все по-вероятни, след като партията на Слави Трифонов демонстрира общ фронт с ДПС срещу "Демократична България" и служебния министър на финансите Асен Василев.

В същото време хората на Слави Трифонов казаха, че ще представят кандидата си за премиер, едва при президента, когато трябва да получат мандата.

Според Конституцията няма срок, в които държавният глава да връчи мандат на първата сила, но тя има 7 дни да го върне, независимо дали изпълнен или не.

В конституцията няма ограничения във времето до кога президентът трябва да връчи и втория мандат на втората най-голяма партия.

Трети мандат президентът връчва на партия по своя преценка. Ако и той се провали, се пристъпва към предсрочни избори.

mediapool.bg