Кламер БГ - Новини: Пожар уби 14 моряци на руски военен подводен съд

Пожар уби 14 моряци на руски военен подводен съд

Свят

|
Вт, 02 Юли 2019г. 22:40ч.
Пожар уби 14 моряци на руски военен подводен съд

Четиринайсет руски военни моряци подводничари са загинали при пожар на борда на дълбоководен спускаем апарат в териториалните води на Русия. Това съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и РИА "Новости" във вторник.

Според съобщението инцидентът е станал предишния ден, докато екипажът е извършвал батиметрични изследвания в рамките на "изучаване на придънното пространство на Световния океан в интерес на Военноморския флот на Русия".

Благодарение на "самоотвержените действия" на моряците пожарът е бил потушен, н те са загинали вследствие на отравяне от изпаренията при горенето.

Каква е причината за инцидента не се съобщава, започнало е разследване.

Руският президент Владимир Путин е отложил свое планирано посещение в Твер, за да обсъди инцидента с министъра на отбраната Сергей Шойгу, на когото наредил да отлети за Североморск и да осигури внимателно разследване на причините за пожара на дълбоководния апарат, а след това да докладва лично..

Путин изразил най-дълбоките си съболезнования заради гибелта на моряците и поръчал да се окаже цялата необходима помощ на семействата им.

По думите му трагедията е станала на необичаен научно-изследователски съд. "Екипажът е високопрофесионален. От 14-те загинали седмина са капитани първи ранг, а двама – герои на Русия“, казал Путин, цитиран от агенция ТАСС. Той подчертал, че тяхната загуба е "огромна за флота и въобще за армията“.

Според руската агенция РБК пожарът е възникнал на ядрена миниподводница АС-12, която принципно се използва за дълбоководни проучвания, събиране на разузнавателни данни и специални операции. Това обаче не е официално потвърдено.

Понастоящем дълбоководният апарат се намира в руската военноморска база в Североморск, Мурманска област. Разследването се ръководи от главнокомандващия на ВМФ на Русия, съобщи министерството.

През август 2000 г. руската подводница "Курск", задвижвана с ядрена енергия, потъна в Баренцово море след две експлозии на борда. Тогава загинаха всички 118 моряци на борда.

mediapool.bg