Кламер БГ - Новини: 1342 танцьори извиха пред НДК най-дългото хоро в София

1342 танцьори извиха пред НДК най-дългото хоро в София

България

|
Съб, 29 Апр 2023г. 16:58ч.
1342 танцьори извиха пред НДК най-дългото хоро в София

В хорото пред НДК участваха 1342-ма танцьори. Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на танца под патронажа на Асоциацията на хореографите в България на площада пред НДК се изви мощно хоро от 1342-ма танцьори от над 50 ансамбъла и граждани на столицата – толкова, колкото са годините, от които България е на световната карта.

Това е най-голямото хоро, извивало се досега в столицата, и чрез него организаторите отправят послание за мир по целия свят, предаде БГНЕС.

Събитието се организира от Христо Димитров и неговия ансамбъл "Българе", а целта му е, по думите на самия организатор, "ние, българите, да покажем на останалия свят как трябва да се живее".

След площада хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК, където ансамблите предстаиха общ спектакъл.

"Такова предизвикателство в моя живот никога не съм имал. Да направиш един спектакъл, в който да участват 1342-ма танцьори, ама не да излязат един след друг на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да изпълняват един общ сценарий и режисура - не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният дворец някога е виждал някога нещо подобно", каза ръководителят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров.

Той се надява това да се превърне в една хубава традиция.

"На 29-ти април, Световният ден на танца, в София да се прави едно огромно хоро, което да бъда послание на нас, българите, към останалия свят за това как трябва да живеем. Щото нещо тоя свят го объркахме много. И мисля, че едно такова послание ще повлияе положително", добави руководителят на "Българе".

Водещата на събитието и член на ансамбъла Даниела Георгиева, заяви от своя страна: "Ние отправяме послание за мир по целия свят. Да напълним площада пред НДК с хора, облечени в носии, според мен е една много амбициозна мисия. Аз лично съм много горда да участвам в нея".

"Идеята е всяка година това да става по-голямо и по-голямо и да приобщаваме колкото се може повече хора – и жители, и гости на столицата, за да го превърнем в мощна традиция, която да показва, че ние, българите, можем да правим и някакви неща заедно. Аз мисля, че на някои хора в България е нужно да покажем това. А енергията от 2000-3000 души, хванати за ръце, за да танцуват, просто е невероятна", добави Христо Димитров.

mediapool.bg