Кламер БГ - Новини: ГЕРБ продължава да играе театър със сигналите към ПП-ДБ

ГЕРБ продължава да играе театър със сигналите към ПП-ДБ

България

|
Нед, 30 Апр 2023г. 19:13ч.
ГЕРБ продължава да играе театър със сигналите към ПП-ДБ

снимка БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ продължиха в неделя да излъчват множество противоречиви сигнали към ПП-ДБ, докато се очаква предложението за състав на правителството. Четирима различни депутати от партията на Бойко Борисов отправиха четири различни послания за това дали ще подкрепят евентуална кандидатура на Асен Василев за министър.

Първи се изяви председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ), който каза, че той лично няма нищо против съпредседателя на ПП Асен Василев да стане отново министър на финансите

“Ние сме готови да участваме в управлението и аз лично нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите. Само това е гаранция за излизане от ситуацията във финансите с носене на отговорност“, каза Росен Желязков пред бТВ.

След това излезе Делян Добрев, който обяви, че е против като цяло ГЕРБ да управлява с ПП-ДБ и предпочита подкрепа да се търси от БСП, ДПС и ИТН.

Междувременно пред БНР се появи и Тома Биков, който зае средна позиция между първите двама. Биков каза, че ГЕРБ трябва да управлява с ПП-ДБ, но няма как Асен Василев да влиза в правителството.

В края на деня в ефира на бТВ се появи и Даниел Митов (ГЕРБ), на когото беше зададен въпроса дали Асен Василев и Кирил Петков са приемливи за министри. Той отговори, че в една ситтуация са приемливи, в друга – не са.

На този фон ГЕРБ, която е първа политическа сила, оставя цялата инициатива в ръцете на ПП-ДБ, докато критикува, че коаицията се държи така, все едно не е имало избори.

Готови сме да предложим кабинет с ПП-ДБ

ГЕРБ е готова с първия мандат да предложи проект на кабинет с участие на "ПП-ДБ", каза Даниел Митов пред бТВ. Според него няма противоречие между твърдението на Бойко Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев трябва да се отдръпнат, и на председателя на Народното събрание Росен Желязков, че Асен Василев може да е финансов министър.

“Когато една партия е спечелила изборите, е нормално да влезе в управление. Това говори Бойко Борисов, това каза и Росен Желязков", каза Митов и попита: “Ако ни предложат Емили Тротинетката, и на това ли да се съгласим?“

Самият Митов смята, че не може в бъдещ кабинет с подкрепата на ГЕРБ да участват хората, арестували Борисов и съсипали държавните финанси. "Ако Кирил Петков и Асен Василев искат да подкрепим правителство с тях като вицепремиери, означава, че или искат да взривят преговорите, или нагонът им за власт е огромен".

От друга страна самият Митов не беше готов да съобщи имена на потенциални министри, които ГЕРБ би предложил. "Най-подготвен за премиер е Бойко Борисов, ето, казвам име моментално", отговори той на въпрос.

Позицията на ПП-ДБ е, че няма да участва в кабинет с ГЕРБ, нито ще подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. Партиите от коалицията решиха, че ако вторият мандат дойде при тях, те ще опитат да съставят кабинет на малцинството и за това са готови да търсят подкрепа от всички, включително от ГЕРБ..

Тома Биков: Готови сме да управляваме с ПП-ДБ

По същото време Тома Биков (ГЕРБ) обяви, че партията е готова да управлява с ПП-ДБ.

“Мисля, че начинът, по който вървят комуникациите помежду ни, води към осъществяване на първия мандат. Ние сме готови да управляваме с ПП - ДБ на паритетен принцип, нямаме намерение да ги обгрижваме и обслужваме по никакъв начин", каза той пред БНР и обясни, че двете парламентарни групи са постигнали съгласие по основните приоритети.

От думите на Биков става ясно, че в центъра на преговорите е желанието на Кирил Петков и Асен Василев да станат миинистри.

“Център на разговорите обаче е как Кирил Петков и Асен Василев искат да бъдат министри, а това не трябва да е така. В състава на кабинет би могло да има и партийни, и експертни кандидатури. Нашето намерение е не да играем напук, а да създадем стабилна конструкция, която да издържи четири години. Това е начин да се преодолее политическата криза... Ако не могат да живеят без Асен Василев като министър, ще трябва да измислим хора, които да са в състояние да наложат контрол върху него“, каза Биков.

Той заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство, в което влизат редица фигури от ПП. Според Тома Биков мълчанието на ДБ е силен знак и аргумент, че не може да има самостоятелно правителство на ПП.

“Министър-председателят трябва да бъде равноотдалечена политическа фигура“, каза той

Аз лично не искам да управлявам с ПП-ДБ

"Аз лично не искам да управлявам с ПП и ДБ. Не виждам с какво те могат да допринесат в един кабинет", каза в неделя депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в интервю за БНР.

“ПП и ДБ са много объркани, защото не виждам как ще обяснят на своите избиратели, че изработват управленска програма с ГЕРБ“, каза Добрев и допълни, че не вижда вариант как може да се управлява с ПП-ДБ, защото “техните политики са грешни".

Бившият енергиен министър настоява ГЕРБ да преговаря за правителство с ДПС, БСП и ИТН, което е т.нар. “план Б“ на Бойко Борисов. По неофициална информация групата на ГЕРБ силно е разделена по въпроса с кого трябва да се управлява. Публично Бойко Борисов подкрепя идеята за сближаване с ПП-ДБ, но някои от неговите депутати настояват за реализация на план “Б“.

"По време на цялата кампания обясняваха ,че сме лошите и трябва да останем извън властта. Сега използват ГЕРБ, за да се докопат до властта. Това е много шизофренно поведение. Не може да спечелиш 600 хиляди гласа на база на тази реторика и след това да стоиш на една маса и да правиш съвместни пресконференции. И това ако не е измама?", казва Добрев.

Да вбия клин между ПП и ДБ

“Много бих се радвал, ако успея да вбия клин между ПП и ДБ“, потвърди той.

"Не виждам какво правят заедно от самото начало. Едната има лява, другата дясна икономическа политика. Те винаги са гласували различно. Нямат нищо общо, освен амбицията им да имат кмет на София. Заради тази жажда да превземат местната власт в София, те правят противоестествени коалиции. Не може да жертваш държавата, за да имаш кмет на София", обяснява Добрев.

Той признава, че иска парламентът да успее да състави правителство, но без “Продължаваме промяната“.

"Нови избори ще са най-лошият изход от ситуацията. Пет пъти получаваме един и същи резултат. Нищо по-различно няма да се случи. Ако не се намери сега изход, то няма да може и в 50-тото НС. Хората искат да съставим коалиция и да управляваме заедно. Трябва да се говори с всички останали партии, без „Възраждане“. Съжалявам, че този път ДБ е в коалиция с ПП и сякаш те не участват във взимането на решенията там. В 48 -то НС имахме добра комуникация с тях".

mediapool.bg