Кламер БГ - Новини: Най-малко 15 души загинаха заради скъсана дига в Русия

Най-малко 15 души загинаха заради скъсана дига в Русия

Европа

|
Съб, 19 Окт 2019г. 15:46ч.
Най-малко 15 души загинаха заради скъсана дига в Русия

Най-малко 15 души са загинали след скъсването на дига и наводняването на селище за ръчен добив на злато в Красноярския край на Русия.

Пострадали са други 19 души. Следственият комитет на Русия заяви, че е образувано наказателно дело, както и че е възможно в тези работнически общежития да е имало до 80 души.

Според руското министерство на извънредните ситуации тази нощ около 2 ч. московско време в района на населеното място в Красноярския край Шчетинкино на р. Сейба е станало скъсване на дигата на технологичен водоем на златодобивно предприятие.

Водните потоци практически са отнесли две работнически общежития от временен тип. Самото селище на златодобивниците се намира в труднодостъпна местност. В момента на мястото работят около 270 спасители.

Дигата, която се скъса, не е била официално регистрирана, заяви пред телевизия Россия-24 губернаторът на региона Виктор Усс, цитиран от ТАСС. Дигата е била висока 5 метра, а работническото селище, пометено от водите, се е намирало по-ниско от водоема

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският президент Владимир Путин е разпоредил да бъдат взети всички необходими мерки в помощ на засегнатите, да се установят причините за нещастието и да се предотвратят последици за околните населени райони, информира Интерфакс.

mediapool.bg