Кламер БГ - Новини: Британският парламент принуждава Джонсън да поиска ново отлагане на Брекзит

Британският парламент принуждава Джонсън да поиска ново отлагане на Брекзит

Европа

|
Съб, 19 Окт 2019г. 17:57ч.
Британският парламент принуждава Джонсън да поиска ново отлагане на Брекзит

Британските депутати нанесоха удар на премиера Борис Джонсън и приеха поправка, която го принуждава да поиска от ЕС ново отсрочване на датата за Брекзит, но той отказва да го направи, предадоха световните агенции.

Отлагането бе одобрено от 322 депутати, а срещу него гласуваха 306 депутати. То цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Брекзит, договорено между Борис Джонсън и ЕС, без да има риск да се стигне до Брекзит без сделка на 31 октомври, ако тези парламентарни дебати не са приключили дотогава.

Това де факто означава, че британският парламент няма да гласува в събота дали да одобри или не постигнатото от Джонсън с ЕС споразумение.

Според приет от депутатите по-рано тази есен закон, Джонсън е задължен сега да поиска от ЕС отсрочване на датата за Брекзит, ако до края на днешния ден, 19 октомври, британският парламент не е одобрил сделката за Брекзит. Според закона Джонсън трябва да поиска отсрочване от 31 октомври за края на януари догодина, тоест с три месеца.

Британският премиер обаче продължава да изведе страната си от ЕС на 31 октомври. След приемането на поправката Джонсън заяви, че няма да преговаря с ЕС за отсрочка на Брекзит. Той изрази съжаление, че "историческият вот" на договорената от него сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз няма да се състои.

"Аз, както и преди съм убеден в това, че най-добрият вариант за Обединеното кралство и за цяла Европа е Брекзит при условията на новата сделка, който да се осъществи на 31 октомври", заяви премиерът.

"Няма да преговарям с ЕС за отсрочка", допълни той. "Ще кажа на нашите приятели и колеги в ЕС точно онова, което казах на всеки друг в последните 88 дни, през които съм премиер - ново бъдещо отсрочване на Брекзит би било лошо за страната, лошо за ЕС, лошо за демокрацията", каза Джонсън.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин пък заяви, че Джонсън трябва да се подчини на приет по-рано тази есен закон, който го принуждава да поиска от европейците отсрочка на Брекзит с три месеца, тоест до края на януари догодина, ако до края на днешния ден сделката за Брекзит не бъде гласувана в британския парламент.

Камара на общините заседава в събота за първи път от 1982 г. Още преди гласуването на поправката Джонсън обяви, че според него всяко забавяне на Брекзит след 31 октомври ще бъде "безсмислено, скъпо и дълбоко подкопаващо общественото доверие".

"Наистина въпросът е тази сделка или никаква сделка", каза тогава той Джонсън.

Бившият британски премиер Тереза Мей, чиято сделка за Брекзит беше отхвърлена три пъти от парламента, пък каза, че подкрепя споразумението, договорено от нейния приемник Борис Джонсън.

Тя заяви пред депутатите, че имала "отчетливо усещане за дежа вю", докато парламентът обсъждал дали да подкрепи сделката на Джонсън за Брекзит.

Споразумението, договорено от Джонсън, е сходно с това на Мей в някои отношения, но по различен начин урежда запазването на отворена граница между Ирландия и британския район Северна Ирландия.

Според Мей парламентът би трябвало да одобри сделката и да позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври. По думите й "хората искат сигурност в живота си".

"Ако искате тази страна да върви напред, тогава гласувайте за сделката днес", заяви тя.

Докато депутатите обсъждаха споразумението, десетки хиляди протестираха в Лондон срещу Брекзит.

Протестиращите, мнозина от които със сини барети с жълти звезди, символизиращи знамето на ЕС, пристигнаха масово с метрото и автобусите на площада на парламента.

На една от улиците група протестиращи с вързани на краката звънчета и с тояги изпълниха традиционен английски танц. Една от танцьорките - Кейт Фишър, отбеляза, че забавните демонстрации са по-ефективни.

На други места настроението не бе толкова приповдигнато. Сара Спур, която се грижи за двете си деца инвалиди, каза, сдържайки сълзите си, че е изключително притеснена от перспективата Великобритания да напусне ЕС.

mediapool.bg