Кламер БГ - Новини: 1000 лв. е струвало решението на ТЕЛК-Ловеч

1000 лв. е струвало решението на ТЕЛК-Ловеч

България

|
Пет, 01 Фев 2019г. 12:07ч.
1000 лв. е струвало решението на ТЕЛК-Ловеч

От 200 лв. до 1000 лв. подкупи са взимали в ТЕЛК-Ловеч за издаване на експертно решение, което гарантира инвалидна пенсия и други придобивки.

Шефката на местната лекарска комисия бе арестувана при акция на ГДБОП в четвъртък. В себе си тя е имала около 20 хил.лв. Заедно с нея бе задържан и мъж, който бил в ролята на посредник.

От прокуратурата твърдят, че в схемата са били замесени всички от местния ТЕЛК, както и други лекари.

Системата на ТЕЛК се нуждае от радикална реформа, заяви по повод събитията в Ловеч пред Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Така, както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване”, заяви тя.

Според Капка Панайотова от "Център за независим живот” комисиите ТЕЛК трябва да бъдат премахнати в сегашния им вид.

"Освен инвалидната пенсия, експертното решение от ТЕЛК дава поне още 10 придобивки – стикери за паркиране, билети за транспорт. Абсурдното е, че държавата дава придобивката, но градският транспорт често е недостъпен. Този цинизъм не може да продължава. Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално”, каза Панайотова.

mediapool.bg