Кламер БГ - Новини: Бивш агент на ДАНС е осъден за измама с българско гражданство

Бивш агент на ДАНС е осъден за измама с българско гражданство

България

|
Пет, 01 Фев 2019г. 12:27ч.
Бивш агент на ДАНС е осъден за измама с българско гражданство

Бившият агент на ДАНС Евгени Иванов е осъден заради измама, свързана с българско гражданство, съобщиха от Софийския градски съд. Той няма да лежи в затвора, тъй като присъдата е условна.

Според съдебното решение Иванов е заблудил двама чужденци, че ще им помогне да получат разрешение за постоянно пребиваване у нас, срещу което е получил пари.

В обвинителния акт срещу агента бе записано, че през 2016 г. е измамил общо четирима души. На двама обещал разрешения за пребиваване, а на другите двама – че ще им съдейства за по-ранна дата за интервю за придобиване на гражданство в правосъдното министерство. За това получил над 39 хил. лв.

Срещу Иванов имаше и още три обвинения – че е подбудил друг човек да фалшифицира лични карти, че е издал държавна тайна и че държал незаконно оръжие.

Той бе признат за виновен за измамата и за незаконния пистолет. Присъдата е 2,5 години условно с 4 години изпитателен срок.

Заедно с Иванов бе обвинен и друг агент на ДАНС – Петър Спасов. Той бе осъден, защото му продал незаконния пистолет. Неговата присъда също е условна – 6 месеца затвор с 3 години изпитателен срок.

И двамата бяха уволнени след ареста им през 2016 г.

mediapool.bg