Кламер БГ - Новини: 1.5 млн. българи са живели под прага на бедността през миналата година

1.5 млн. българи са живели под прага на бедността през миналата година

България

|
Пет, 29 Апр 2022г. 17:23ч.
1.5 млн. българи са живели под прага на бедността през миналата година

1.5 млн. българи са живели под прага на бедността през миналата година

Под прага на бедността от 504 лв. средномесечно на лице от домакинство са живели 1 532.4 хил. души през 2021 година, показват данните на Националния статистически институт. Това прави 22.1% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 11.8%, а относителният дял на бедното население намалява с 1.7 процентни пункта. Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.1 до 31.5%, или с 9.4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.3%, или с 22.2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (50.2% за 2021 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта повисок в сравнение с безработните жени.

През 2021 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години нараства спрямо предходната година с 0.3 процентни пункта до 10.0%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.8 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 61.1%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над шест пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък - 3.6%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред самотните възрастни над 65 години (55.4% за 2021 г.) и самотно живеещите жени (48.6% за 2021 г.).

През 2021 г. 24.2% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 4.1 процентни пункта по-малко спрямо 2020 година. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата със 17.7 процентни пункта

През 2021 г. относителният дял на децата с материални лишения е 36.0%. Близо една трета от децата (28.0%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.); екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) - 26.7%, и редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. - 23.2%.

mediapool.bg