Кламер БГ - Новини: Юрист: Не могат да те уволнят заради липса на сертификат, но има неясноти за уточняване

Юрист: Не могат да те уволнят заради липса на сертификат, но има неясноти за уточняване

Коронавирус

|
Пет, 22 Окт 2021г. 15:44ч.
Юрист: Не могат да те уволнят заради липса на сертификат, но има неясноти за уточняване

Мария Петрова, сн: БНР

Хората трябва да знаят, че никой не може да бъде уволнен само защото не е представил зелен сертификат. Тук е въпросът дали, ако не ни допускат до работното място, можем да се водим самоотлъчили се. Това коментира адвокат Мария Петрова в петък пред БНР.

Тя заяви, че Министерството на труда и социалната политика трябва да излезе с препоръка, за да е ясно какво се случва с тези хора.

"В момента решението, което е намерено, е те да бъдат пускани в неплатен отпуск, ако изобщо можем да говорим за такова решение, защото да лишиш някого от правото му на труд и респективно правото му на доходи, не е най-хуманното нещо, което можеше да се случи в обществото.", посочи тя.

"Решенията от тук нататък можем да търсим, като отложим действията на тази заповед, като разтълкува Министерство на здравеопазването, съвместно с Министерство на труда и социалната политика, част от неясните точки и начина, по който ще се случват нещата", смята Петрова.

Според нея трябва много скоро да се вземе решение какво се случва с децата, които час по-скоро трябва да бъдат върнати в училищата.

"Защо за пореден път пред държавната администрация се направи един голям реверанс, а в същото време беше посечен бизнесът – да се помисли за компенсация в тази посока", коментира още тя.

"Разчитам настоящата ситуация като тревожна, защото още преди да се въведат всички тези неща в началото на седмицата обясних, че очаквам хаос, защото не всички възможности и хипотези бяха разгледани. За съжаление за опреден път се оказах права. Заповедта беше доста закъсняла във времето, но прибързана спрямо времето, в което беше определена, и постави хората в една патова ситуация, без яснота за много от тях", допълни Петрова.

Имаше препоръка на Министерство на здравеопазването, която не препоръчваше хората с високи антитела да се ваксинират и тези хора бяха в един изчаквателен режим. Какво ще се случи с хората, които сравнително скоро са преболедували, за тях също няма яснота? Не можем тотално да ги игнорираме от социалния оборот.

Виждаме каква голяма степен от работещите в лечебните заведения се редят всяка сутрин на опашки за тестове, допълни тя.

"Не съм против ваксините, против съм разделението на обществото на ваксъри и антиваксъри, още повече когато става въпрос за една препоръчителна ваксина. Това, което наблюдаваме в последните дни, е чиста форма на т.нар. "мека принуда", на извиване на ръце на гражданите и на поставянето им в изключително трудна ситуация", коментира Петрова.

"Ако трябва да търсим виновен нека не виним винаги държавата, а да погледнем и към обществото, което цяло лято пропусна да спазва каквито и да било мерки. В един момент сякаш всички забравиха, че сме в пандемична обстановка. Сега берем негативните плодове от това поведение.", заяви тя.

mediapool.bg