Кламер БГ - Новини: Шойгу обяви Финландия като заплаха за Русия, по-рано Путин говореше обратното

Шойгу обяви Финландия като заплаха за Русия, по-рано Путин говореше обратното

Свят

|
Ср, 09 Авг 2023г. 19:39ч.
Шойгу обяви Финландия като заплаха за Русия, по-рано Путин говореше обратното

Според Шойгу от февруари 2022 г. западните страни са предоставили на Украйна стотици танкове, повече от 4000 бойни бронирани машини, над 1100 единици полева артилерия, както и десетки съвременни реактивни системи за залпов огън и зенитно-ракетни системи западно производство. Сн. ЕПА/БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че заплахата за Русия от страна на Финландия е "нараснала многократно", тъй като "е възможно на финландска територия да бъдат разположени допълнителни военни контингенти и ударни оръжия на НАТО, способни да поразяват критични цели в северозападната част на Русия", съобщи руската агенция Интерфакс.

Затова Русия ще увеличи своите сили по западните си граници след присъединяването на Финландия към ръководения от САЩ алианс НАТО, обяви в сряда Шойгу на заседание на колегията на министерството.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че влизането на Финландия и евентуално на Швеция в НАТО не представлява "непосредствена заплаха" за Русия. В същото време той отбеляза, че "разширяването на военната инфраструктура на територията на този регион със сигурност ще предизвика нашия отговор".

Сега Шойгу нарече влизането на Финландия в НАТО и бъдещото присъединяване на Швеция "сериозен дестабилизиращ фактор".

Двете скандинавски държави се отказаха от неутралитета, който поколения наред поддържаха по време на Студената война, за да поискат членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналата година, отбелязва Ройтерс.

На 4 април Финландия официално стана 31-ият член на Северноатлантическия алианс. Пречка за влизането на Швеция в Северноатлантическия алианс е позицията на Турция, която изисква екстрадирането на кюрдски бежанци и турски опозиционери.

Руският министър на отбраната каза, че Полша е обявила намерението си да изгради най-мощната армия на континента и се е превърнала в "главния инструмент на антируската политика на САЩ". Той също така повтори тиражираната от Русия опорка, че Полша се готви да навлезе в западната част на Украйна, за да я превземе.

Шойгу отбеляза, че числеността на военните части на НАТО, идващи извън региона, които са разположени в Източна Европа, се е увеличил два и половина пъти от февруари миналата година насам и сега те са общо 30 000 души.

mediapool.bg