Кламер БГ - Новини: Шефът на НАП Румен Спецов е отказaл да съобщи размера на бонусите си

Шефът на НАП Румен Спецов е отказaл да съобщи размера на бонусите си

България

|
Съб, 15 Ян 2022г. 17:40ч.
Шефът на НАП Румен Спецов е отказaл да съобщи размера на бонусите си

Шефът на НАП Румен Спецов

В Националната агенция по приходите са раздадени бонуси за 31 844 300 лева, което е рекорд. От тези пари за централното управление на НАП са отделени над 10.5 милиона лева. Информацията бе публикувана от гражданското сдружение БОЕЦ, което е получило данните по Закона за достъп до обществена информация.

БОЕЦ обаче не са получили размера на бонусите за директора на НАП Румен Спецов:

"Той отказва да ни я предостави с аргумента, че това са "лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава той — не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари. ", коментира гражданската организация.

Аргументът за “личните данни“ на бонусите на Спецов звучи много странно, защото той е публична личност на висока позиция в държавната администрация и е длъжен да декларира приходите си, които се публикуват всяка година от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

“Оставяме на обществото, на гражданите да преценят заслугите на НАП и моралното им право за “допълнително материално стимулиране“ в размер на почти 32 милиона лева за постигнати резултати, на фона на кризата с коронавируса и хилядите бизнеси, които загиват или са в затруднение, и стотиците хиляди граждани, които се чудят как да запазят работата си и да преживеят кризата!“, коментира БОЕЦ.

В края на годината НАП съобщи, че е събрала над 3.2 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г. и приходите ѝ са достигнали рекордните 28.2 млрд. лв.

През последните няколко години БОЕЦ традиционно следи бонусите, които се раздават от НАП. През миналата година сумата бе 30.3 милиона лева. Увеличението през тази година е с 5%.

Извън това БОЕЦ припомня на Румен Спецов и вицепремиера Асен Василев, че още на 28 май 2021 г. са били сезирахме със сигнал за "Къщата в Барселона на Бойко Борисов". Гражданите твърдят, че са предоставили данни и документи, удостоверяващи внасянето в брой на сумата от 1 750 000 лв. в активите на дружеството-собственик на "Къщата" от Георги Станков Йовчев - баща на Борислава Йовчева, която е обитавала къщата в Барселона

“Липсва публична информация за произхода на тези средства и как един обикновен водопроводчик е придобил тази сума - за което сезирахме НАП и Министерството на финансите и поискахме официална проверка. До момента нямаме никаква информация за предприетите от тях действия (ако изобщо има такива)!", се напомня в съобщението до медиите на БОЕЦ.

mediapool.bg