Кламер БГ - Новини: Уличен в корупция от САЩ подаде оставка от контрола на СРС-тата

Уличен в корупция от САЩ подаде оставка от контрола на СРС-тата

България

|
Вт, 15 Юни 2021г. 13:36ч.
Уличен в корупция от САЩ подаде оставка от контрола на СРС-тата

Илко Желязков

Зам.-председателят на Бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков е подал оставка. Той бе сред санкционираните за участие в корупционни схеми от финансовото министерство на САЩ.

Според съобщението им Желязков е бил използван от Пеевски "осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна".

Американската администрация твърди още, че от 2019 г. Желязков е предлагал подкупи високопоставени чиновници, а целта му била да придобие информация, която впоследствие да предаде на Пеевски.

След обявяването на санкциите Желязков излезе в отпуска, а сега е депозирал и оставката си в парламента. В момента обаче народното събрание не може да я приеме, тъй като няма избран състав. По закон членовете на Бюрото се избират от парламента и съответно пред него подават оставка.

Преди да стане известен Желязков бе начело на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", както и член на борда на БЕХ. Той стана член на Бюрото в края на 2018 г. Според официалнат му биография кариерата му започва в контраразузнаването през 1981 г.

mediapool.bg