Кламер БГ - Новини: Украйна ще получи $15.6 милиарда от Международния валутен фонд

Украйна ще получи $15.6 милиарда от Международния валутен фонд

Война в Украйна

|
Ср, 22 Март 2023г. 08:12ч.
Украйна ще получи $15.6 милиарда от Международния валутен фонд

Украйна ще получи $15.6 милиарда от Международния валутен фонд

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е постигнал споразумение за предоставяне на 15.6 млрд. долара на Украйна, като заемът трябва да бъде одобрен през следващите седмици, предаде Би Би Си. Това ще бъде и един от най-големите финансови пакети, които Украйна е получавала след нахлуването на Русия.

Наскоро МВФ промени правилата си и вече може да отпуска заеми на държави, изправени пред "изключително висока несигурност".

"Нахлуването на Русия в Украйна продължава да оказва опустошително въздействие върху икономиката: активността се е свила с 30 % през 2022 г., голяма част от капиталовите запаси са унищожени, а равнището на бедност се е повишило", заяви официалният представител на МВФ Гавин Грей.

"Програмата е разработена в съответствие с новата политика на фонда за отпускане на заеми при изключително висока степен на несигурност и се очакват сериозни гаранции за финансиране от донорите, включително Г-7 и ЕС".

Споразумението за предоставянето на финансирането ще "мобилизира широкомащабно преференциално финансиране" за Украйна от международни донори и партньори. МВФ очаква, че украинската икономика може да отбележи дори лек растеж през тази година.

Украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че траншовете от МВФ ще помогнат на страната "да финансира всички критични разходи и да осигури макроикономическа стабилност, както и да засили взаимодействието ни с други международни партньори".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която направи изненадващо посещение в Украйна миналия месец, заяви програмата на МВФ е от решаващо значение за подкрепа на усилията на Украйна за реформа. САЩ са най-големият акционер в МВФ.

По същото време Япония обяви, че ще отпусне 470 млн. долара безвъзмездна помощ на Украйна за енергийни и други нужди и още 30 млн. долара за несмъртоносно военно оборудване. Това съобщи японският министър-председател Фумио Кишида след посещението си в Киев, цитиран от японската информационна агенция Киодо.

"Ще продължим безпрепятствено да подкрепяме Украйна, както само Япония може да направи. Япония ще бъде с Украйна, докато мирът не се върне в красивата украинска земя", заяви Фумио Кишида на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски след разговорите.

Освен това Фумио Кишида покани украинския президент да присъства на срещата на върха на Г-7 онлайн. Както отбелязва Киодо, тази покана е била приета.

Японският министър-председател пристигна в Украйна на 21 март. Той стана последният от лидерите на държавите членки на Г-7, който посети украинската столица.

mediapool.bg