Кламер БГ - Новини: Труп на украински пилот е изплувал край Царево

Труп на украински пилот е изплувал край Царево

Война в Украйна

|
Пон, 07 Ноем 2022г. 16:49ч.
Труп на украински пилот е изплувал край Царево

Михайло Матюшенко

Трупът на легендарен украински военен пилот е изплувал в морето край Царево.

Това е станало още през септември, но бе съобщено едва в понеделник по време на официалната церемония за празника на полицията в Бургас.

Пилотът е 61-годишният Михайло Матюшенко - военен пилот и инструктор, наричан "Дядо".

Предполага се, че е бил свален в района на Змийския остров пред Одеса в Черно море, на 26 юни.

Той е бил един от инструкторите на т.нар. авиобригада "Призрака от Киев".

Матюшенко е пилотирал различни типове самолети и от бойната, и от гражданската авиация. Ръководил е и една от украинските авиокомпании, но се връща в редиците на бойната авиация още в началото на войната, отбелязва dir.bg.

Останките на Матюшенко са пристигнали в родния му Буча на 2 октомври, а на 3 октомври е бил погребан на Алеята на героите в градското гробище с тържествена церемония.

За случая разказа главен инспектор Христо Ичев, началник в сектор "Издирване" към МВР-Бургас, който бе награден за случая.

"Влязохме във връзка с командващия Въздушните сили на Украйна и разменихме информация. Изпратиха ни характерните данни за оборудването на техните самолети и на пилота, като ни насочиха към местата, на които трябва да видим от оборудването белези и цифри, които отговарят на типа самолет и най-вече на пилота. Най-трудно успяхме да намерим 5-цифрения код, който беше почти заличен от водата и от окислението. Установи се този номер, който подадохме към Украйна, и в рамките на 2-3 дни успяхме да установим кой е пилотът", разказа Ичев, цитиран от бТВ.

Така е станало ясно, че украински военен самолет Су-24 с двама пилоти е бил свален в района на Змийския остров в Черно море.

Предполага се, че при катапултирането краката на единия пилот са се заклещили.

Военният най-вероятно е починал от кръвозагуба, тъй като други следи от нараняване по тялото не са открити.

Главен инспектор Ичев съобщи, цитиран от БНТ, че тялото на украинския военен е било престояло поне 2 - 3 месеца в морето. Открито е обвито в парашут, без крайници.

Бургаските разследващи са се срещнали с представители на украинското посолство, които съдействали за извършване на ДНК анализ от дъщерята на починалия.

Потвърдена е самоличността на загиналия.

mediapool.bg