Кламер БГ - Новини: Трус в ГДБОП: В ход е масово преназначаване на служители

Трус в ГДБОП: В ход е масово преназначаване на служители

България

|
Пет, 16 Апр 2021г. 15:15ч.
Трус в ГДБОП: В ход е масово преназначаване на служители

Масово преназначване на всички служители. Този процес е започнал в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Формалното оправдание е промени в правилника за управление на МВР, но те съвсем "случайно" съвпадат с турбулентните времена на политическа несигурност и смяна на правителството.

В тези условия служителите са карани да пишат заявления за преназначаване, без да се посочва дата. Уж им е обещано, че никой няма да бъде махнат. Но гаранции няма, още повече, че у нас има дългогодишна традиция на масови чистки в службите за сигурност при смяна на властта. Когато на власт дойде кабинетът "Орешарски", ГДБОП бе изцяло закрита, а служителите й – пратени в ДАНС.

Не сектори, а отдели

Всъщност промените в дирекцията са по инициатива на правителството в оставка. В края на март на сайта на МВР бяха качени за обществено обсъждане промени в правилника. В тях бе записано, че сегашната структура на БОП-а – сектори по места не е удачна. Вместо това се предлага те да бъдат окрупнени в шест големи отдела.

"Съвместната работа с прокуратурата в някои случаи се нуждае от по-голяма оперативност и бързина. В резултат на промяната ще се подобри цялостната дейност на главната дирекция", пише в мотивите.

Подписвай

Въпросният проект на постановление, предалаган от вътрешния министър в оставка Христо Терзийски, е бил приет от кабинета на 9 април, т.е. пет дни след изборите, когато вече беше ясно, че ГЕРБ едва ли ще успее да състави ново правителство. В този документ няма повече подробности освен, че се отменят разпоредбите за секторите.

По информация на Mediapool за новите отдели няма дори утвърден щат. Въпреки това служителите масово подписват заявления за преназначаване. Според запознати в момента в ГДБОП цари атмосфера на несигурност.

Това е поредното състресение в дирекцията. Миналото лято дългогодишният й началник Ивайло Спиридонов се раздели с поста си, след като прокуратурата арестува двама служители по подозрение, че са осигурявали чадър над престъпни групи срещу подкупи.

mediapool.bg