Кламер БГ - Новини: Творческите съюзи искат 1% от БВП да отива за култура

Творческите съюзи искат 1% от БВП да отива за култура

Общество

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 17:34ч.
Творческите съюзи искат 1% от БВП да отива за култура

Творческите съюзи искат 1% от БВП да отива за култура

Творческите съюзи у нас настояват 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) да отива за финансиране на културата. Това се казва в отворено писмо до лидерите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", които водят преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Работната група на четирите политически формации, които ще обсъждат политиките в сектора на културата, се събира в четвъртък.

С достигане на справедливо разпределение на финансирането в областта на културата в размер на 1% от БВП ще се осигури началото на адекватна регулация на процесите в областта на културата, посочват в откритото писмо творческите съюзи у нас.

Те обръщат внимание на лидерите на политически партии, че очакват от тях тази тема да бъде задължително условие за последващи разговори за програми и политики в областта на културата.

Две от участващите четири партии в настоящите разговори за съставяне на правителство заложиха това общо искане в официалните си партийни програми. Другите две в периода на предизборните си кампании категорично го подкрепиха, се казва в писмото.

Творческите съюзи припомнят, че размерът на финансиране в областта на културата в България е най-нисък в цяла Европа.

"Ще наблюдаваме с внимание за спазването на заявените цели от партиите и се надяваме българската културна общност най-сетне да стане свидетел на отговорна държавна политика за съхранение на българската културна идентичност", завършва отвореното писмо.

То е подписано от председателите на Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските писатели, Съюза на артистите в България, Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските композитори, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските музикални и танцови дейци и Съюза на преводачите в България.

mediapool.bg