Кламер БГ - Новини: Съдът поиска да се отворят чувалите с разписките от машинното гласуване в София

Съдът поиска да се отворят чувалите с разписките от машинното гласуване в София

България

|
Пет, 17 Ноем 2023г. 15:24ч.
Съдът поиска да се отворят чувалите с разписките от машинното гласуване в София

Ваня Григорова оспори избора на Васил Терзиев за кмет на София. Сн. БГНЕС

Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени, разпореди Административният съд в столицата. Целта е да се направи експертиза, която да установи има ли нарушение при протоколите. Разпореждането на съда е по делото срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София. То беше образувано по жалба на Ваня Григорова и Иван Таков от щаба ѝ.

От чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има. Ще бъдат преглеждани и протоколите. Експертизата трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по процеса.

Съдът реши, че повторно ръчно броене ще има само ако бъдат установени нарушения. По делото ще бъдат разпитани свидетели, които ще разкажат за трудностите с машинното гласуване в София. Освен това ще бъдат предоставени и над 1600 протокола от секциите в София.

Има ли несъответствия с данните в протоколите

Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките в протоколите. Ще се установява и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните.

Основание за жалбата на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев бяха грешките в протоколите, както и проблеми с машинното гласуване в деня на балотажа. Тя мотивира решението за дело и с малката разлика между нея и победителя Терзиев – под 5000 гласа.

След заседанието, от ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени само финални отчети от машините и ще бъдат предоставени на съда. Успоредно с това ЦИК ще трябва да представи копия от протоколи във всички секционни избирателни комисии. Едва след този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции.

Според Ваня Григорова съдът е създал условия за това избирателите да бъдат убедени в това, че техният избор, такъв, какъвто са искали да направят, ще бъде отчетен. "Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен, или не, и дали аз съм ощетена, или не", каза още Григорова след края на съдебното заседание. След като Григорова обяви, че ще атакува резултата от кметските избори, новоизбраният кмет Васил Терзиев даде примери, в които ощетен от грешки в протоколите е той.

Делото за избора на столичен кмет върви паралелно с опити да се стигне до мнозинство в общинския съвет, което да избере и негов председател.

mediapool.bg