Кламер БГ - Новини: "Средна европейска класа" сменя лидера в очакване на разговор с Кирил Петков

"Средна европейска класа" сменя лидера в очакване на разговор с Кирил Петков

България

|
Пет, 17 Септ 2021г. 19:02ч.
"Средна европейска класа" сменя лидера в очакване на разговор с Кирил Петков

Сн.: скрийншот flagman.bg

Председателят на партия "Средна европейска класа" (СЕК) Георги Манев обяви, че се оттегля от активна политическа дейност и освобождава лидерския пост, съобщиха от партията. Неговата позиция до провеждане на избори за лидер ще заеме известният бургаски общински съветник Константин Бачийски. Той нашумя с редица битки срещу ръководството на местната община, включително продажбата на пътя към сарая на Доган в парк "Росенец".

Рокадата се случва в момента, в който се очаква среща между партия СЕК и бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Георги Манев казва, че досега не са водени такива разговори. "Все пак още в качеството си на председател мога да заявя - добре дошли са (в партията). Изпълнителният комитет има нужда от хора като тях", отбеляза Манев и допълни: "Изразът, който те използват - "десни политики за леви цели", е много близък до идеите на ПП "Средна европейска класа".

Константин Бачийски също казва, че разговори с Петков и Василев не са водени, но са възможни, ако двамата министри ги инициират. "Средна европейска класа" не коментира дали ще има кандидат за президент и дали ще търси коалиционни партньори за предстоящите парламентарни избори.

Бачийски ще представлява СЕК до провеждане на редовния конгрес на 9 октомври. Конгресът е насрочен преди три месеца и случващата се смяна в партийното ръководство е била предвидена отдавна.

"Това мое решение е плод на обмислен избор. В така създалата се политическа обстановка просто аз считам, че не мога да взимам повече правилни решения как да се развива партията. Упълномощавам моя заместник-председател Константин Бачийски да взима, да подписва всякакви решения за коалиционни споразумения, за всякакви действия, свързани с политическа партия "Средна европейска класа", казва Манев.

Партията далеч не е нова за политиката, но досега винаги се е явявала в консервативни и "патриотични" обединения, които изглеждат далеч от идеята на Кирил Петков и Асен Василев.

На последните избори СЕК беше в коалицията около консервативната партия на бившия министър на здравеопазването Петър Москов КОД. Формацията събра едва 0.29% от гласовете или общо 7 872 гласа.

За изборите през април СЕК подписа споразумение с ВМРО, която се явяваше самостоятелно. Тогава в листите на ВМРО като представители на СЕК бяха Кристина Димитрова, Искрен Пецов и "агент" Тенев.

За евроизборите през 2019 година ВМРО, НФСБ и "Атака" още бяха в коалиция на национално ниво, но на евровота се явиха разделени. Тогава пък партията на Валери Симеонов НФСБ се коалира с партия "Средна европейска класа" в коалиция "Патриоти за Валери Симеонов". Коалицията събра едва 1.15% или 22 421 гласа.

"Средна европейска класа" участваше в парламентарните избори през 2017 година като част от "Обединени патриоти". Преди това е подкрепяла и "Патриотичния фронт" между ВМРО и НФСБ.

mediapool.bg