Кламер БГ - Новини: Спряна е поръчката за дигитализиране на паркирането в София за 6 млн. лева

Спряна е поръчката за дигитализиране на паркирането в София за 6 млн. лева

България

|
Четв, 14 Септ 2023г. 18:40ч.
Спряна е поръчката за дигитализиране на паркирането в София за 6 млн. лева

Дигитализирането на платеното паркиране в София засега се отлага. Сн. БГНЕС, архив

Обществената поръчка на "Център за градска мобилност" (ЦГМ) за дигитализирането на платеното паркиране в София срещу близо 6 млн. лева е прекратена. Съобщението за това е публикувано в сряда, 13 септември. Мотивът е, че на търга се е явил само един кандидат.

Както Mediapool писа единствената оферта е на консорциума "Смарт паркинг Солюшън", в който влизат "Уест Ауто Диджитъл" и "Юпасс" АД. Второто дружество вече работи с ЦГМ. То стои зад приложението URBO, през което може да се плаща за синя и зелена зона. Според общинския съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев същата фирма вероятно е правила и подобно приложение, но собственост на ЦГМ.

Липса на конкуренция

В четвъртък председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че още в неделя заръчал на ръководството на общинската фирма да прекрати поръчката заради липсата на конкуренция. Преди това процедурата беше публично критикувана освен от общинския съветник Симеон Ставрев и от експерта на "Екипът на София" Жоро Пенчев.

Поръчката беше обявена в началото на август и беше за дигитализиране на съществуващи услуги по паркирането, предоставяне на нови такива, както и събиране, обработка и анализ на данни, свързани със синята и зелената зона.

Според Жоро Пенчев поръчката е в духа "пренаправете ни всичко, което имаме, ама с нов софтуер и с тези конкретни, скъпички устройства". Според него тя включва създаването на излишни регистри и събиране на данни, които трябва да са достъпни служебно. Трябва да се купи излишен хардуер, а част от него дори трябваше да се ползва под наем.

mediapool.bg