Кламер БГ - Новини: БФС спешно свиква конгрес през следващата година

БФС спешно свиква конгрес през следващата година

Спорт

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 18:32ч.
БФС спешно свиква конгрес през следващата година

Борислав Михайлов, снимка: БГНЕС

Следващата седмица Българският футболен съюз (БФС) ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет, който да насрочи дата за Конгрес през следващата година.

Това обявиха от БФС в своя позиция, в която за пореден път оттам повтарят тезата си, че решението мачът България-Унгария да е без публика не е било тяхно.

Преди ден шефът на БФС Борислав Михайлов беше разпитван в продължение на часове в антикорупционната комисия, а на излизане обяви, че ще каже дали ще подаде оставка "следващата седмица".

По думите на БФС сблъсъците в центъра на София по време на протеста срещу ръководството на футболния съюз са "грозни сцени в центъра на европейска столица". А отговорността за ескалацията на напрежението прехвърлят към "организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително "мирен".

"БФС изказва благодарност на СДВР за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни инциденти и престъпления", пише още в позицията.

От Българският футболен съюз допълват, че не могат да приемат "уличното или фейсбук “правосъдие” да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС". "Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция", се посочва в позицията и след това се добавя, че предстои насрочването на Конгрес.

"Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа – дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе – защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни", твърдят от БФС.

mediapool.bg