Кламер БГ - Новини: София проучва въвеждането на такса "задръстване"

София проучва въвеждането на такса "задръстване"

България

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 14:22ч.
София проучва въвеждането на такса "задръстване"

Сн. БГНЕС, архив

Столичната община иска да възложи правен анализ за възможностите за въвеждане на такса за задръстване. Местната власт е обявила обществена поръчка за целта. За участие в нея са поканени три адвокатски дружества - "Попов, Арнаудов и партньори", "Велчев и Ко" и "Манев и Славов".

Срещу максимум 70 000 лв. избраният изпълнител трябва да пручи възможностите за въвеждане на такса "задръстване", както и какви промени в законодателдството са нужни, за да се случи.

От обявлението за обществената поръка става ясно, че към момента възможните варианти за плащането са то да важи при влизането с кола в определена зона, или пък при преминаването през определени булеварди и улици. Освен това ще се разглеждат възможностите да се въведе за всички коли или за определени превозни средства според замръсяването на въздуха. А целта на упражнението е евентуална нова мярка срещу мръсния въздух в столицата.

"В предмета на настоящата обществена поръчка са включени дейности, свързани с изготвяне на правен анализ относно възможностите за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София и предложения за промени в действащата нормативна уредба, подкрепени от извършено проучване и анализ на регулаторните политики и добрите международни подходи за управление и регулиране на процеси, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на задръстванията", пише в обществената поръчка на общината. Предметът на поръчката включва също изготвянето на "Пътна карта за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София".

Такса "задръстване" в София се предлага периодично, когато се говори за проблемите на града със замърсяването. Досега обаче тя е била по-скоро идея, подхвърляна в дискусиите по темата. Подобно плащане има в Лондон. Там таксата е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове – от 7 до 18 часа в делничните дни и от 12 до 18 часа в почивните.

От доста време местната власт в столицата се опитва да въведе т. нар. зони за ниски емисии в града. Идеята е улиците в центъра на града да са забранени за автомобилите, които най-много замърсяват. Забраната за използването им ще важи през зимата, когато проблемът с мръсния въздух е най-голям. Тя няма да се прилага за хора, които живеят в т. нар. "нискоемисионни зони". Приемането на ограниченията, които трябваше да действат от декември тази година, се отложи вече веднъж, тъй като ГЕРБ не успя да събере достатъчно подкрепа от останалите групи в Столичния общински съвет. Сега се очаква докладът да се обсъжда и гласува отново, а подкрепа за него били изразили от "Демократична България".

mediapool.bg