Кламер БГ - Новини: "Служебният кабинет не е казвал, че сме пред война". Какво обясни Гълъб Донев на Корнелия Нинова

"Служебният кабинет не е казвал, че сме пред война". Какво обясни Гълъб Донев на Корнелия Нинова

България

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 18:27ч.
"Служебният кабинет не е казвал, че сме пред война". Какво обясни Гълъб Донев на Корнелия Нинова

Гълъб Донев, сн. БГНЕС, архив

Министерският съвет не е изразявал позиция, че "страната ни е пред война", посочи служебният премиер Гълъб Донев в рамките на парламентарния контрол.

Той бе попитан от лидерката на БСП Корнелия Нинова за позицията на говорителя на служебното правителство Антон Кутев, който каза пред БНР, каза, че когато ситуацията е пред война са необходими оръжия.

"Не съм изненадан от вниманието, с което следите медийните изяви на господин Антон Кутев. Сигурен съм, че интересът ви към него е продиктуван единствено и само от чувството за дълг и отговорност пред българските избиратели… Министерският съвет следи внимателно развитието на военния конфликт между Русия и Украйна и оценява рисковете и заплахите пред националната сигурност", посочи Донев.

Той добави, че българското правителство, макар и служебно, прави необходимото, за да бъде готова държавата ни за адекватна реакция в случай на ескалация и разширяване на конфликта.

"Министерският съвет не взема решения дали и какви оръжия да закупува. Министерският съвет изпълнява взетите от Народното събрание решения за модернизация на българските въоръжени сили", коментира служебният премиер.

Донев каза още, че следи диалога между политическите партии в парламента и припомни на присъстващите в залата, че българските граждани очакват редовно правителство.

"Излъчено от подкрепящо го парламентарно мнозинство. Да се надяваме това да се случи възможно най-скоро", добави той.

mediapool.bg