Кламер БГ - Новини: След изборите: Сложни мнозинства в общинските съвети на повечето големи градове

След изборите: Сложни мнозинства в общинските съвети на повечето големи градове

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 21:08ч.
След изборите: Сложни мнозинства в общинските съвети на повечето големи градове

След изборите: Сложни мнозинства в общинските съвети на повечето големи градове

Сложни за съставяне следизборни мнозинства ще има не само в общинския съвет на София, но и на повечето по-големи градове.

Mediapool провери какво е разпределението на силите в общинските съвети на 11 областни града в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Благоевград и Шумен.

В никой от тях формацията, спечелила най-много гласове, няма достатъчно съветници, за да управлява сама. В някои намирането на мнозинство ще е по-сложна задача, отколкото в столицата, заради изключителната фрагментация.

Така ще трябва да се правят коалиции или плаващи мнозинства, за да се търси подкрепа за важни решения като приемането на бюджета, гласуването на данъци и такси, разпореждането с общинска собственост, управлението на общинските фирми. На почти всички места роля в тези процеси ще играят местни коалиции и партии, които нямат парламентарно представителство.

Благоевград

Най-разпокъсан е 41-местният общински съвет на Благоевград, където влизат общо 16 политически сили. Там, за да има мнозинство, ще трябва да се коалират поне 5 формации. Първи са от ВМРО, но с едва 6 съветници. Три партии имат по четирима - ГЕРБ, ДПС и “Движение Гергьовден”. По трима съветници имат ПП-ДБ, ССД и “Свобода”, а по двама имат БСП, СДС, “Левицата”, “Обединени земеделци” и “Земеделски съюз Ал. Стамболийски”. По един съветник имат ИТН, “Пряка демокрация”, “Партия на зелените” и “Движение напред България”.

София

В Столичния общински съвет първа политическа сила ще е коалицията между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" с 23-ма съветници. След 18 години ГЕРБ загуби първенството и е втора политическа сила с 14 представители в 61-членния местен парламент. На хартия двете политически сили биха имали мнозинство, но това съвсем не е сигурно, предвид курса на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в подкрепа на кандидат-кмета на БСП, путинистите и комунистите Ваня Григорова срещу издигнатия от ПП-ДБ Васил Терзиев.

Не е изключено политиката на ГЕРБ в парламента срещу ПП-ДБ (активното мероприятие на коалиция "хартиена бюлетина" ГЕРБ-ДПС-"Възраждане"- БСП) да намери своето превъплъщение в Столичния общински съвет.

Пловдив

В 51-местния общински съвет в Пловдив влизат 8 политически сили - ГЕРБ, ПП-ДБ, “Съединени за Пловдив” на някогашния кмет Славчо Атанасов, “Българска прогресивна линия”, “Възраждане”, БСП, ИТН и ДПС.

И в предходния мандат общинският съвет в Пловдив беше фрагментиран, което създаваше доста проблеми на кмета Здравко Димитров, чиито предложения нерядко биваха бламирани.

Варна

Във Варна ситуацията е още по-сложна. Там общинският съвет също се състои от 51 души, но в него влизат 12 формации - ГЕРБ, ПП-ДБ, “Възраждане”, коалиция “Алтернатива за гражданите”, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”, коалиция “Български гласъ”, БСП, ДПС, ИТН, Левицата, СДС, както и коалиция “Свобода” с участието на ВМРО.

Всяка от тях е далеч от мнозинство. Така за приемането на важни решения, за които се искат поне 26 гласа, ще трябва обединение на поне 4 формации.

Бургас

Общинският съвет на Бургас също се състои от 51 души. Там също няма ясно изразено мнозинство. Съветници ще имат 13 формации - ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП, “Възраждане”, “Средна европейска класа” на депутата от ПП-ДБ Константин Бачийски, “Български възход”, КОД на някогашния здравен министър Петър Москов, ”Левицата”, ИТН, МИР на Симеон Славчев, “Граждани за общината”, “Сбор” и ДПС.

Там на първи тур за кмет беше избран кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

Русе

11 формации влизат в 51-местния общински съвет на Русе. Това са БСП, ГЕРБ, ПП-ДБ, “Възраждане”, ИТН, СДС, Съюз на свободните демократи, ДПС, “Граждани за общината”, “Български възход”, както и коалиция “България на регионите” с участието на ВМРО.

Стара Загора

Подобна на Русе е и ситуацията в Стара Загора. Там в общинския съвет от 51 места също влизат 11 политически сили. Това са ГЕРБ, “Земеделски народен съюз, “Възраждане”. ПП-ДБ, БСП, “Бъдеще за родината”, “Левицата”, Българска социалдемократическа партия, ДПС, ИТН, както и коалиция “Алтернатива на гражданите”, в която участва ВМРО.

И тук кметът, който ще трябва да работи с този съвет, вече е ясен - Живко Тодоров от ГЕРБ, който спечели пореден мандат.

Плевен

В плевенския общински съвет 41 места си поделят общо 12 политически сили - ГЕРБ, БСП, “Заедно за силна община”, “Бъдеще за родината”, ПП-ДБ, “Алтернатива за гражданите”, ДПС, “Възраждане”, “Левицата”, ИТН, “Средна европейска класа”, както и коалиция “Българска нова демокрация”, в която участва СДС.

Сливен

В Сливен общинският съвет също се състои от 41 души и макар да влизат 8 политически сили, там намирането на мнозинство може би ще е по-лесно. Първата и втората политическа сила са достатъчни за мнозинство - ГЕРБ има 14 съветници, а “Пряка демокрация” - 8. Останалите формации в съвета са ПП-ДБ, БСП, “Левицата”, “Възраждане”, “Движение напред България” и ДПС.

Добрич

В 41-местния общински съвет на Добрич за мнозинство ще трябват гласовете на поне три политически сили от влезлите в него общо 9. ГЕРБ има 11 съветници, а втора с 9 е коалиция между ДБГ, ИТН, НДСВ и ВМРО. ПП-ДБ и “Възраждане” имат по 6. Останалите политически сили в съвета са БСП, ДПС, “Граждани за общината”, “Консервативна България” и “Левицата”.

Шумен

В Шумен общинският съвет също има 41 места. Първите две партии - ГЕРБ и БСП, имат по 9 съветници. Дори те да се коалират, ще им трябва подкрепата на още една политическа сила сред останалите 6, които са: ПП-ДБ, ДПС, “Възраждане”, “Левицата”, “Общество за нова България”, както и коалиция между ДБГ, БНД, ССД и “Ние идваме”. Там е избран и един независим общински съветник - Павел Павлов.

mediapool.bg