Кламер БГ - Новини: Хиляди израелци протестираха срещу съдебната реформа

Хиляди израелци протестираха срещу съдебната реформа

Свят

|
Нед, 23 Юли 2023г. 09:43ч.
Хиляди израелци протестираха срещу съдебната реформа

Сн. ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди израелци участваха снощи в протестно шествие срещу съдебната реформа край Кнесета (парламента на Израел) в Йерусалим, а междувременно стана ясно, че премиерът Бенямин Нетаняху влиза в болница, за да му бъде поставен пейсмейкър, предадоха световните агенции.

Демонстрантите изразиха несъгласието си с политиката на правителството на страната и с предложения от Нетаняху план за съдебна реформа, който предвижда ограничаване на правомощията на Върховния съд и даване на право на изпълнителната власт да контролира избора на съдии.

Критиците на реформата се опасяват, че чрез нея Нетаняху, който е подсъдим за корупция, се стреми да ограничи правомощията на съдилищата, отбелязва Ройтерс. Израелският премиер отрича това и посочва, че реформите ще балансират отделните власти.

Вълненията доведоха до изостряне на отношенията със САЩ, както и до ескалация на насилието между израелци и палестинци.

Протестното шествие, което започна във вторник в Тел Авив, тази вечер достигна до Йерусалим. Хората се движеха в колони от входа на града, където е централната автогара, до сградата на парламента. Полицията блокира редица улици и площади, а в града бяха взети засилени мерки за сигурност.

Демонстрантите смятат да разположат пред сградата на Кнесета палатков лагер за неопределено време. Акцията съвпадна с насроченото гласуване на една от частите на съдебната реформа, което се очаква да се проведе в неделя.

Същевременно премиерът Бенямин Нетаняху претърпя хирургическа интервенция за поставяне на пейсмейкър, след която състоянието му е добро, предаде Франс прес. Интервенцията е била извършена в клиниката "Шеба" в Тел Авив.

В нея премиерът бе приет тази нощ. Той ще остане под лекарско наблюдение в кардиологичното отделение на клиниката.

Преди седмица Нетаняху, който е на 73 години, беше отново в същата клиника заради световъртеж. Той прекара там под лекарско наблюдение една нощ. Медиците решиха тогава да му поставят холтер за следене на сърдечния му ритъм.

mediapool.bg