Кламер БГ - Новини: Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт

Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт

Свят

|
Пон, 05 Юни 2023г. 13:45ч.
Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт

Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт

Едно хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смърт от рак на белия дроб, според "вълнуващи" и "безпрецедентни" резултати от продължило десетилетие глобално проучване, съобщава "Гардиън".

Приемът на лекарството Osimertinib след операция драстично намалява риска от смърт на пациенти с 51%, показват резултатите, представени на най-голямата в света конференция за рака.

Ракът на белите дробове е водещата причина за смърт от рак в света, причинявайки около 1.8 милиона смъртни случая годишно. Резултатите от проучването в късен етап, ръководено от Йейлския университет , бяха представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) в Чикаго.

"Преди 30 години не можехме да направим нищо за тези пациенти“, каза д-р Рой Хербст, заместник-директор на Раковия център на Йейл и водещ автор на изследването. "Сега имаме това силно лекарство".

"50% са голяма работа при всяко заболяване, но още повече при заболяване като рак на белия дроб, което обикновено е много резистентно на терапии“.

Проучването включва пациенти на възраст между 30 и 86 години в 26 страни и разглежда дали хапчето може да помогне на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на заболяването.

Всички в изпитването са имали мутация на гена EGFR, която се открива при около една четвърт от случаите на рак на белия дроб в световен мащаб и представлява цели 40% от случаите в Азия. Мутацията на EGFR е по-честа при жените, отколкото при мъжете и при хора, които никога не са пушили или са били леки пушачи.

Хербст каза, че "вълнуващите“ резултати добавят огромна тежест към по-ранните констатации от същото проучване, което показва, че хапчето намалява наполовина риска от рецидив на заболяването.

Хербст коментира, че хапчето "променя практиката" и трябва да се превърне в "стандарт за грижа" за една четвърт от пациентите с рак на белия дроб по света с EGFR мутация.

Някои пациенти в Обединеното кралство, САЩ и други страни вече имат достъп до лекарството, каза той, но повече трябва да се възползват от него.

Не всеки, диагностициран с рак на белия дроб, се тества за EGFR мутация, което трябва да се промени, каза още Хербст.

Лечението след операция с Оsimertinib, известен също като Tagrisso и произведен от AstraZeneca, "значително понижава" риска от смърт при пациенти с рак на белия дроб, съобщават резултатите от изпитването. "Адювантът osimertinib демонстрира безпрецедентна, силно статистически значима и клинично значима обща полза за преживяемостта при пациентите“, се казва в доклада.

След пет години 88% от пациентите, които са приемали ежедневно хапчето след отстраняването на тумора, са все още живи, в сравнение със 78% от пациентите, лекувани с плацебо. Като цяло има 51% по-нисък риск от смърт за тези, които са получавали osimertinib, в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

Ползата за преживяемостта се наблюдава във всички подгрупи на проучването, включително тези с първи, втори и трети стадий рак на белия дроб. Химиотерапия е била приложена на 60% от участниците в проучването и ползата за преживяемостта с Оsimertinib е била наблюдавана независимо от това дали е получавана преди това химиотерапия.

"Трудно е да се опише колко важно е това откритие и колко време е било необходимо, за да стигнем дотук“, каза д-р Нейтън Пенел, експерт на ASCO, който не е участвал в проучването.

"Това показва недвусмислено много значително подобрение в преживяемостта".

Резултатите подчертават важността на ранното диагностициране на пациентите с рак на белия дроб, тестването за EGFR мутации и лечението на всички с EGFR мутация с Tagrisso.

Около две трети от 682 пациенти в проучването са жени. Около две трети от пациентите също не са имали анамнеза за пушене, което предполага, че хапчето действа при пушачи и непушачи, диагностицирани с рак на белия дроб.

mediapool.bg