Кламер БГ - Новини: ФСБ иска да се увеличат държавните разходи за погребения на руски военни

ФСБ иска да се увеличат държавните разходи за погребения на руски военни

Свят

|
Пет, 15 Апр 2022г. 16:47ч.
ФСБ иска да се увеличат държавните разходи за погребения на руски военни

Снимка: пресслужба Тула

На 50-ия ден от руската инвазия в Украйна, Федералната служба за сигурност на Русия е поискала от правителството да увеличи със 17% бюджета за погребения и надгробни паметници на военнослужещи. ФСБ е разработила и съответното проектопостановление, предаде Би Би Си.

Руските закони предвиждат, че хора, загинали от рани или заболявания по време на военна служба, включително служители на вътрешното министерство и на Руската гвардия, се погребват за сметка на федералните органи на властта, в които те са служили до момента на смъртта си.

ФСБ предлага увеличение от 20 350 рубли до 28 178 рубли на разходите за всички ритуални услуги, включително за ковчег, венец, превоз на тялото и самото погребение. В Москва и Санкт Петербург, където цените са по-високи, предлаганият ръст на разходите е от 28 178 на 33 005 рубли. По-евтино ще излязат паметниците на загиналите наборни войници, курсанти и резервисти, както и на участници във Великата отечествена война, които не са служили в армията.

На 28 април ще се състои общественото обсъждане на подготвения от ФСБ проект на постановление.

Каква ще е крайната сметка за данъкоплатците, засега е неизвестно – руската армия е крайно пестелива в данните си за загубите във войната и подхожда избирателно към прибирането на убитите в Украйна руски войници.

ФСБ мотивира искането си за допълнително финансиране на погребенията с това, че тези разходи не са включени в списъка с ежегодно индексираните социални плащания.

От началото на войната ръстът на цените в Русия рязко се ускори заради въведените западни санкции, бягство на бизнеса, паника сред потребителите и проблеми със снабдяването. На годишна база през март инфлацията достигна 17% - именно с толкова ФСБ иска да се увеличат средствата за погребения.

От началото на войната в Украйна руските власти са обявявали само два пъти броя на загиналите руски войници. На 2 март министерството на отбраната обяви, че те са 498, а на 25 март съобщи за 1351 военнослужещи. Украинската армия посочва далеч по-голям брой на руските загуби – 18 300 човека.

На 7 април прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю пред Sky News, че руската армия е понесла "значителни загуби" в Украйна.

В проекта на ФСБ няма данни и прогнози за загубите на Русия в Украйна.

Според действащите правила, нормативът за такива разходи трябва да се индексира всяка година от 1 февруари, изхождайки от индекса на нарастване на потребителските цени за предходната година. Коефициентът на индексация се определя от правителството. През януари 2020 г. то определи ежегоден коефициент на индексация от 1.030 за "отделни плащания от социален характер", но разходите за погребения на загинали войници по време

В Русия всеки ден погребват военнослужещи, загинали в Украйна. По данни на Би Би Си, 20% от всички загинали, за които съобщават руските региони, са офицери.

В болшинството от случаите, за които е известно публично, телата на загиналите се доставят у дома две-три седмици след тяхната смърт. В някои случаи погребението е месец след смъртта на войника.

През март президентът Владимир Путин подписа поправки в закона "За ветераните", които явно за са оцелелите от войната в Украйна, тъй като предвиждат за ветерани и инвалиди от бойните действия само през текущата година да се отделят 5 млрд рубли от бюджета

Украински официални лица и очевидци твърдят, че отстъпвайки от завзети територии, руската армия оставя телата на загиналите си военнослужещи.

Президентът Володимир Зеленски каза, че Киев иска да предаде на Русия телата за загиналите, но Русия "отначало отказваше, после започнаха някакви чували да предлагат".

mediapool.bg