Кламер БГ - Новини: Специални отношения. Северна Македония взима половин млрд. евро назаем от Унгария

Специални отношения. Северна Македония взима половин млрд. евро назаем от Унгария

Свят

|
Ср, 04 Септ 2024г. 13:17ч.
Специални отношения. Северна Македония взима половин млрд. евро назаем от Унгария

Мицкоски и Орбан, сн. Архив Унгария ще отпусне на правителството на Северна Македония 500 милиона евро при лихва от 3.25 процента, три години гратисен период и 12 години срок на погасяване, съобщи македонският премиер Християн Мицкоски.

Мицкоски обяви, че с премиера на Унгария Виктор Орбан са провели "изключително качествена и ползотворна среща”.

"Говорихме по няколко теми, включително по темата, която може би е най-важната за македонските граждани – двете правителства се договориха да установят специално икономическо сътрудничество, което ще означава сигурност и финансова стабилност за македонската икономика”, казва Мицкоски.

"Искам да информирам македонската общественост, че тези 500 милиона евро ще бъдат използвани по следния начин: 250 милиона евро – пряка подкрепа за македонската икономика при същите условия (...) а 250 милиона евро ще бъдат отделени за капиталови проекти, които ще се изпълняват в общините и ще бъдат предназначени изключително за нуждите на гражданите”, казва Мицкоски, цитиран от

БТА.

Той уточнява, че "специалното икономическо сътрудничество” означава, че в бъдеще, когато държавата има нужда, ще може да се обърне отново към унгарското правителство и да поиска "допълнителна подкрепа, необходима на македонската икономика”.

mediapool.bg