Кламер БГ - Новини: САЩ и ЕС искат глобално споразумение за намаляване на емисиите на метан

САЩ и ЕС искат глобално споразумение за намаляване на емисиите на метан

Свят

|
Вт, 14 Септ 2021г. 12:16ч.
САЩ и ЕС искат глобално споразумение за намаляване на емисиите на метан

САЩ и ЕС искат глобално споразумение за намаляване на емисиите на метан

САЩ и ЕС са се споразумели да си поставят за цел намаляване на емисиите на парниковия газ метан с една трета до края на това десетилетие и подтикват и други големи икономики да се присъединят към тях, предаде Ройтерс.

Тяхното споразумение стана известно вчера, в момент, когато Вашингтон и Брюксел се опитват да подтикнат други големи икономики към действия преди предстоящата през ноември световна среща на високо равнище в Глазгоу.

Метанът е най-голямата причина за глобалното затопляне след въглеродния двуокис. Емисиите на парниковия газ са подложени на по-внимателно проучване, докато правителствата се опитват да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса, съгласно целите на Парижкото споразумение за климата.

Възможно е по-късно тази седмица ЕС и САЩ да обявят съвместна цел за намаляване на емисиите на метан с най-малко 30 на сто до 2030 г., в сравнение с равнищата им през 2020-а, показва проектодокумент. Според него предприемането на незабавни действия може да намали бързо темпото на глобалното затопляне.

В отделен документ са посочени над 20 страни, които Вашингтон и Брюксел ще подканят да се включат в споразумението, включително Китай, Русия, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия, Норвегия, Катар, Великобритания, Нова Зеландия и Южна Африка.

mediapool.bg