Кламер БГ - Новини: САЩ върнаха на афганистанската армия базата "Баграм"

САЩ върнаха на афганистанската армия базата "Баграм"

Свят

|
Пет, 02 Юли 2021г. 14:07ч.
САЩ върнаха на афганистанската армия базата "Баграм"

САЩ върнаха на афганистанската армия базата

САЩ предадоха на афганистанската армия базата "Баграм" - най-голямата в Афганистан, след като я напуснаха и последните военнослужещи на САЩ и НАТО. Това съобщи днес говорител на министерството на отбраната в Кабул, предаде Франс прес.

"Летище Баграм бе върнато официално на министерството на отбраната. Занапред тя ще бъде защитавана и използвана за борба с тероризма от афганистанските въоръжени сили", написа в Туитър зам.-говорителят на ведомството Фауад Аман.

Според афганистански представител, цитиран от Ройтерс, официалната церемония по предаване на базата ще се състои утре.

По-рано днес американските войски се изтеглиха от главната си военна база в Афганистан, съобщи американски военен източник, цитиран от Ройтерс.

Всички американски войници и военнослужещи от силите на НАТО напуснаха военновъздушна база "Баграм", каза източникът, пожелал да остане анонимен.

Базата се намира на 60 км северно от столицата Кабул и бе център на военните операции на САЩ през последните близо две десетилетия. От нея американските военни координираха въздушните си бойни действия и логистика.

Напускането на базата символизира краят на мисията на САЩ в Афганистан. То е следствие от споразумението с талибаните за изтегляне на американските сили от страната след 20 години война.

Според източника на Ройтерс командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Остин Милър "запазва целия си военен капацитет и всички правомощия да защитава силите", разположени в афганистанската столица Кабул. Други два американски източника от сферата на отбраната казаха тази седмица, че до 4 юли повечето от американските военни най-вероятно ще са се изтеглили, а останалата част ще продължи да охранява посолството.

Споразумението с талибаните за изтеглянето на американските войски беше сключено при президента Доналд Тръмп. В замяна на изтеглянето талибаните поеха ангажимент да предотвратяват всякакви международни терористични действия от афганистанска територия, а също така да започнат преговори с афганистанските власти. Досега обаче няма особен напредък в тези преговори.

mediapool.bg