Кламер БГ - Новини: "Ню Йорк таймс": Русия опразва посолството си в Киев

"Ню Йорк таймс": Русия опразва посолството си в Киев

Свят

|
Вт, 18 Ян 2022г. 14:25ч.
"Ню Йорк таймс": Русия опразва посолството си в Киев

Посолството на Русия в Киев

Русия опразва посолството си в Украйна, което може да дава насока за следващите действия на руския президент Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".

На 5 януари 18 души, предимно деца и съпруги на руски дипломати, са заминали с автобуси за Москва, каза висш украински служител, цитиран от изданието. Според служителя, пожелал анонимност, в следващите дни са отпътували още около 30 души - от Киев и руското консулство в Лвов, а дипломати в други две консулства са получили указания да се подготвят да напуснат Украйна.

Разгадаването на значението на евакуацията се превръща в част от усилията да се разбере какъв може да е следващият ход на Путин. Украински и американски служители смятат, че тези действия може да са отчасти пропаганда, отчасти подготовка за задаващ се конфликт или отчасти маневра за заблуда на противника, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Русия днес заяви, че посолството й в Киев работи както обикновено, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Руското външно министерство не коментира съобщенията за консулствата си в Украйна, каза пред Интерфакс, че посолството в Киев работи нормално, но не даде допълнителна информация.

Украинското външно министерство заяви, че не е получавало никаква информация от страна на Москва за изтегляне на служители от дипломатическите й мисии. Киев не планира евакуация на украински дипломати от Русия, допълни министерството.

Движения на руски войски близо до украинската граница събудиха страхове у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна.

Руските власти отричат да имат такъв план, но използваха ситуацията, за да проведат кампания с искания за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна някога да се присъедини към военния съюз.

mediapool.bg