Кламер БГ - Новини: Путин няма да участва в срещата на върха на БРИКС

Путин няма да участва в срещата на върха на БРИКС

Свят

|
Ср, 19 Юли 2023г. 15:42ч.
Путин няма да участва в срещата на върха на БРИКС

Сирил Рамапоса

Руският президент Владимир Путин няма да вземе участие в срещата на върха на организацията БРИКС в Йоханесбург през август, предаде ДПА, като се позова на южроафриканското президентство.

Руският лидер беше поканен на форума на организацията, обединяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (РЮА), който ще бъде от 22 до 24 август. Президентството на РЮА заяви, че отсъствието на руския президент е "по взаимно съгласие" и вместо него Русия ще бъде представлявана от министъра на външните работи Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

Владимир Путин няма да присъства на срещата, тъй като срещу него има международна заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд. РЮА е подписала учредителния акт на съда и върху нея се оказва натиск от международната общност да изпълни заповедта за арест. Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март по обвинение във военни престъпления заради депортирането на деца от Украйна.

Москва не крие, че съществува програма, чрез която е откарала хиляди украински деца в Русия, но я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на войната.

От публикувано вчера становище на местен съд става ясно, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса е поискал разрешение от Международния наказателен съд да не арестува Путин, тъй като това би било равносилно на обявяване на война.

Кремъл заяви днес, че Русия не е казвала на Южна Африка, че арестуването на Путин по заповед на МНС би означавало "война". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви пред репортери, че всички са разбрали, без да им е било обяснявано, какво би означавал опитът да се нарушат правата на Путин.

РЮА казва, че е неутрална в конфликта в Украйна, но е критикувана от Запада за това, че е приятелски настроена към Русия, която е исторически близък съюзник на управляващия Африкански национален конгрес.

mediapool.bg