Кламер БГ - Новини: Пъдят членове на беларуската делегация на Олимпиадата заради случая Тимановска

Пъдят членове на беларуската делегация на Олимпиадата заради случая Тимановска

Свят

|
Пет, 06 Авг 2021г. 13:08ч.
Пъдят членове на беларуската делегация на Олимпиадата заради случая Тимановска

Кристина Тимановска

Двама беларуси от олимпийската делегация на игрите в Токио, замесени в опита да бъде накарана спринтьорката Кристина Тимановска да се върне в родината си, са били лишени от акредитационните си карти за олимпиадата и ще напуснат японската столица, съобщи днес запознат източник, предаде Ройтерс.

Артур Шумак и Юрий Мойсевич, чиито имена бяха споменати по-рано тази седмица от Международния олимпийски комитет като замесени в инцидента, са били изведени от олимпийското село.

Преди два дни МОК е започнал дисциплинарна процедура срещу двамата членове на беларуската олимпийска делегация.

Тимановска пристигна в сряда вечерна във Варшава, след като отказа да изпълни нареждането на треньорите си да се върне у дома. Тя се обърна към японската полиция за защита, а полските власти й предложиха хуманитарна виза.

Случаят с 24-годишната спортистка може да задълбочи изолацията на президента на Беларус Александър Лукашенко, който е обект на западни санкции след разправата с опонентите му от миналата година насам.

В неделя Тимановска предизвика буря, когато разкри, че треньорите й, раздразнени заради позицията й по спортни въпроси, й казали да си стяга багажа и да тръгва за летището, още преди да е участвала в състезание в Токио.

Тя отказа да се качи на самолет, за да се върне в Беларус и потърси помощта на японската полиция на летището, а след това отседна за два дни в посолството на Полша, преди да отлети за Варшава през Виена.

Първоначално беларуският национален олимпийски комитет беше заявил, че треньорите са отстранили Тимановска по лекарско предписание заради емоционалното й и психологическо състояние.

Тимановска вече е заедно със съпруга си Арсений Жданевич, който също е пристигнал в полската столица, съобщи снощи за Ройтерс базираният във Варшава беларуски опозиционен политик Павел Латушко.

24-годишната Тимановска намери убежище в Полша в сряда вечерта. В ексклузивно интервю за Ройтерс, дадено по-рано вчера, Тимановска каза, че е решила да дезертира докато я отвеждали към летището в Токио, защото разговаряла с баба си по телефона и тя й казала, че не е безопасно да се връща в Беларус.

Откакто президентът на Беларус Александър Лукашенко започна репресии срещу опозицията след оспорваните избори за държавен глава миналата година, много водещи опозиционни активисти са или в затвора, или в чужбина.

Полша, както и Украйна и Литва, станаха държави, в които репресирани беларуси се прехвърлят.

На пресконференция във Варшава Тимановска каза, че се надява да продължи спортната си кариера, а съпругът й, който е треньор и кинезитерапевт, ще си намери работа.

Полската служба за чужденците съобщи през юни, че близо 10 000 беларуси са подали заявления за хуманитарни визи през миналата година.

В момента около 34 000 беларуси имат право на престой в Полша.

mediapool.bg